Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışında sahip olunan Limited Şirket ortaklık payının satılması halinde vergileme PDF Yazdır e-Posta
17 Mayıs 2012

Başlık

Yurtdışında sahip olunan Limited Şirket ortaklık payının satılması halinde vergileme hk.

Tarih

17/05/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[Mük.80-12/4]-574

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[Mük.80-12/4]-574

17/05/2012

Konu

:

Yurtdışında sahip olunan ortaklık payının satılması halinde vergileme

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 2003 yılında Rusya'da bulunan ........ LTD. adlı  şirkete 147.000 ABD Doları karşılığında ortak olduğunuz, 27.12.2011 tarihinde de söz konusu ortaklık payınızı 157.932 ABD Dolarına sattığınız, bu bedelin Türkiye'de bulunan bir bankadaki hesabınıza yatırıldığı, ayrıca mukimlik belgenizin de bulunduğu belirtilerek, söz konusu şirket hissesi satışı nedeniyle gelir vergisi beyannamesi verip vermeyeceğiniz hususunda Başkanlığımızdan görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Değer Artışı Kazançları" başlıklı mükerrer 80 inci maddesinde, "Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.

            ...

            4. Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar.

            ... 

            Bu maddede geçen "elden çıkarma" deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.

            Bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, 6000 Türk Lirası (1.1.2011-31.12.2011 tarihleri arasında uygulanan miktar 8.000 TL)gelir vergisinden müstesnadır.

             ..." hükmü yer almaktadır.

            Aynı Kanunun "Safi Değer Artışı" başlıklı Mükerrer 81 inci maddesinde de; "Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunur. Hasılatın ayın ve menfaat olarak sağlanan kısmının tutarı Vergi Usul Kanunu'nun değerleme ile ilgili hükümlerine göre tayin ve tespit olunur.

            ...

            Kur farkından doğan kazançların hesabında, menkul kıymet veya iştirak hisselerinin iktisabına tahsis edilen yabancı sermayenin bu kıymet veya hisselerinin iktisap tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığı ile bu kıymet veya hisselerinin elden çıkarılması tarihindeki aynı miktar yabancı sermayenin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığı arasındaki fark esas alınır.

            Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir.(5281 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle 01.01.2003 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere eklenen cümle. (01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere)  Şu kadar ki, bu endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının % 10 veya üzerinde olması şarttır. " hükmüne yer verilmiştir.

            Buna göre, Limited Şirket ortaklık payınızı elden çıkarmanızdan doğan kazanç Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin (4) numaralı fıkrasına göre değer artışı kazancı niteliğinde olup, yukarıda bahsi geçen mevzuat hükümleri dikkate alınmak suretiyle hesaplanacak değer artışı kazancının yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.