Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Evde dikilen tunik ve yelekler üzerine otantik nakış yapılması ve keçeden yelek yapılıp satılması PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2012

Başlık

Evde dikilen tunik ve yelekler üzerine otantik nakış yapılması ve keçeden yelek yapılıp satılması hk.

Tarih

11/04/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[9-12/6]-470

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[9-12/6]-470

11/04/2012

Konu

:

Evde dikilen tunik ve yelekler üzerine otantik nakış yapılması ve keçeden yelek yapılıp satılması

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, el dokuması otantik kumaşlar alıp üzerlerine ipek, tel, boncuk ve koton iplik kullanmak suretiyle otantik nakışlar yapıp yelek tunik tarzı otantik giysiler, keçelerden üzerleri yine otantik nakış ve keçe çiçekler ile süslenen kısa uzun yelekler yaptığınız, ayrıca yine bu tarz çalışmaları kırlentlere de uygulayıp sattığınız belirtilerek, elde ettiğiniz kazancınızın gelir vergisine tabi olup olmayacağı hususunda bilgi talep edilmektedir.  

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Vergiden Muaf Esnaf" başlıklı 9 uncu maddesinde,"Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

            ...

            6-(5615 sayılı Kanunla değiştirilen bent; yürürlük tarihi 04/04/2007) Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.

            ...

            Ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar."hükmü yer almıştır.

            Aynı Kanunun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında; "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." hükmüne yer verilmiştir.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Kanunun öngördüğü makine ve aletler dışında başka makine ve alet kullanmadan kendi el emeğiniz ile evinizde ürettiğiniz kırlentler ile kumaş ve keçe üzerine yaptığınız elişi ürünlerini herhangi bir işyeri açmaksızın, pazar takibi yapmaksızın ve ticari, zirai ve mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri kermes, festival, panayır gibi yerler haricinde satmanız halinde Gelir Vergisi Kanununun 9/6 maddesi uyarınca esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.