Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Diş protez tamirciliği faaliyetinde bulunan mükellefin basit usulden yararlanıp yararlanamayacağı PDF Yazdır e-Posta
13 Mart 2012

Başlık

Diş protez tamirciliği faaliyetinde bulunan mükellefin basit usulden yararlanıp yararlanamayacağı hk.

Tarih

13/03/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 46-1023

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 46-1023

13/03/2012

Konu

:

Diş protez tamirciliği faaliyetinde bulunan mükellefin basit usulden yararlanıp yararlanamayacağı.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... mükellefi olduğunuz, her türlü malzeme müşterilerinize ait olmak üzere diş protez tamiri ile iştigal ettiğiniz ve alım satım faaliyetinde bulunmadığınız belirtilerek, söz konusu faaliyetiniz nedeniyle basit usulden yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 37 nci maddesinde;

"Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.

Bu kanunun uygulanmasında, aşağıda yazılı kazançlar ticari kazanç sayılır:

...

7. Diş protezciliğinden elde edilen kazançlar.

...

Ticari kazanç, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve bu kanunda yazılı gerçek (Bilanço veya işletme hesabı esası) veya  basit usullere göre tespit edilir." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, aynı Kanunun "Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı hükme bağlanmış olup, anılan maddelerde basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır.

Aynı Kanunun 51 inci maddesinde, basit usulde vergilendirmeden faydalanamayacak olanlar bentler halinde sayılmış olup, maddenin 12 numaralı bendine istinaden yayımlanan 12/01/1995 tarih ve 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile büyükşehir belediyesi olan illerin (Erzurum, Diyarbakır, Sakarya ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunuyla Büyükşehir Belediye Sınırları içerisine alınan yerlerden yeni bağlanan mahallelerle birlikte 2000 yılı genel nüfus sayımındaki nüfusu 30.000'den az olan yerler hariç) mücavir alan sınırları dahilinde her türlü emtia imalatı ile uğraşanlar, her türlü emtia alım satımı ile uğraşanlar, inşaat ile ilgili her türlü işlerle uğraşanlar, motorlu taşıtların her türlü bakım ve onarım işleriyle uğraşanlar, lokanta ve benzeri hizmet işletmelerini işletenler ile eğlence istirahat yerlerini işletenlerin 01.01.1995 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilecekleri hükme bağlanmıştır.

Konu hakkında yayımlanan 183 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "5/h" bölümünde; 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında 6 grup halinde belirtilen işler dışında kalan işleri yapan mükelleflerin, götürü usulde (01/01/1999 tarihinden itibaren basit usulde) vergilendirilmelerine devam edileceği belirtilmiştir.

Yukarıda yer alan hükümler uyarınca, büyükşehir belediye sınırları içerisinde 12/01/1995 tarih ve 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen işler dışında kalan işleri yapan mükelleflerin Gelir Vergisi Kanunun 47 ve 48 inci maddelerinde yer alan genel ve özel şartları topluca taşımaları kaydıyla basit usulde vergilendirilmeleri mümkün bulunmaktadır.

Buna göre, diş protez tamirciliği faaliyetinizi büyükşehir belediye sınırları içerisinde her türlü malzeme müşterilerinize ait olmak üzere yapmanız ve Gelir Vergisi Kanununun 47 ve 48 inci maddelerinde yazılı şartları topluca taşımanız kaydıyla, basit usulde vergilendirilmeniz mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.