Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Personel taşımacılığı faaliyetinde kullanmak üzere satın alınan 27 kişilik otobüsün basit usulde vergilendirilip vergilendirilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
29 Şubat 2012

Başlık

Personel taşımacılığı faaliyetinde kullanmak üzere satın alınan 27 kişilik otobüsün basit usulde vergilendirilip vergilendirilmeyeceği hk.

Tarih

29/02/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 46-767

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 46-767

29/02/2012

Konu

:

Personel taşımacılığı faaliyetinde kullanmak üzere satın alınan ... marka otobüsün basit usulde vergilendirilip vergilendirilmeyeceği

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şehir içi personel taşımacılığı faaliyetinde bulunmak üzere 27 kişilik ... marka otobüs satın aldığınızı belirterek, söz konusu faaliyetiniz nedeniyle basit usulden faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek (Bilânço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun "Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 46 ncı maddesinde,

            "47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur.

            ...

            Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Basit usulün şartlarına haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler, bu talepleri doğrultusunda takip eden ay başından veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, bir daha hiç bir şekilde basit usule dönemezler. Bu kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeniyle basit usulden yararlanamazlar" hükmüne yer verilmiştir.

           Diğer taraftan, aynı  Kanunun   "Basit Usulün Hududu" başlıklı  51 inci maddesinde,

            "...

            10- Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri (Yapısı itibariyle sürücüsünden başka ondört ve daha aşağı oturma yeri olan ve insan taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç)" hükmüne yer verilmiştir.

            Bu hükümlere göre, aynı il sınırları içerisinde yapacağınız personel taşımacılığı  faaliyetiniz nedeniyle, genel ve özel şartları topluca taşımak kaydıyla basit usulde vergilendirilmeniz mümkün bulunmaktadır.

            Ancak, yapısı itibarıyla 27 kişilik ... marka otobüs ile söz konusu faaliyetinizi şehirler arasında gerçekleştirmeniz halinde gerçek usulde ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirileceğiniz tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.