Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal Güvenlik Destekleme Primi için açılan dava ile ilgili olarak düzenlenecek serbest meslek makbuzunda stopaj olup olmayacağı PDF Yazdır e-Posta
28 Şubat 2012

Başlık

Sosyal Güvenlik Destekleme Primi için açılan dava ile ilgili olarak düzenlenecek serbest meslek makbuzunda stopaj olup olmayacağı hk.

Tarih

28/02/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.41.15.01-GVK-2011/24-49

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.41.15.01-GVK-2011/24-49

28/02/2012

Konu

:

SGDP için açılan dava ile ilgili olarak düzenlenecek serbest meslek makbuzunda stopaj olup olmayacağı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talebiniz ile kendi adlarına emlak komisyonculuğu, evrak takipçiliği, internet cafe işletmeciliği, perakende beyaz eşya satıcılığı, galericilik, serbest muhasebecilik, eczacılık gibi faaliyetlerde bulunan müvekkillerinizin emekli maaşlarından kesilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintilerinin iptali ve iadesi için açmış oldukları davalar nedeniyle kişiler adına düzenleyeceğiniz serbest meslek makbuzunda stopaj olup olmayacağı hakkında bilgi istenildiği anlaşılmaktadır.

             193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde, "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

            Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır..." hükmüne yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında; "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar." hükmü yer almış olup, aynı fıkranın 2/b bendinde ise yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Söz konusu tevkifat oranı 01.01.2007 tarihinden geçerli olmak üzere 2006/11449 sayılı B.K.K. ile %20  olarak belirlenmiştir.

            Buna göre, serbest meslek ödemesinin Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişilerce yapılması halinde söz konusu ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılması, aksi halde tevkifat uygulanmaması gerekmektedir.

            Bu itibarla, müvekkillerinizin emekli maaşlarından kesilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintilerinin iptali ve iadesi için açmış oldukları davalar ticari ve mesleki faaliyetlerine ilişkin olmayıp kişisel bir dava olması dolayısıyla bu kişilerce tarafınıza yapılan ödemeler üzerinden gelir vergisi kesintisinin uygulanmayacağı tabidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.