Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vakıflara verilen aplikasyon, kroki vb hizmetleri için yapılacak ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
24 Şubat 2012

Başlık

Vakıflara verilen aplikasyon, kroki vb hizmetleri için yapılacak ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hk.

Tarih

24/02/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 94-734

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 94-734

24/02/2012

Konu

:

Vakıflara verilen aplikasyon, kroki vb hizmetleri için yapılacak ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... T.C. kimlik numaralı mükellefi olarak  5368 sayılı Kanun uyarınca aplikasyon (rögerli) kroki vb. harita ve kadastro işlerini lisanslı olarak icra ettiğiniz, bu faaliyetiniz nedeniyle serbest meslek erbabı olduğunuz,  sorumluluğu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait vakıflarca verdiğiniz hizmet karşılığında tarafınıza yapılan ödemelerden vergiden muaf oldukları gerekçesiyle  gelir vergisi tevkifatı yapılmadığını belirtilerek, yapılan işlemin doğru olup olmadığı hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup,  konu hakkında Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde; "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

            Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye  veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.  ..." hükmü yer almaktadır.

            Aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında; kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler maddede bentler halinde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları belirtilmiş olup, aynı maddenin 2-b numaralı bendinde, yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemeler üzerinden %20 oranında tevkifat yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

            Diğer taraftan, aynı Kanunun 96 ncı maddesinde; "Vergi tevkifatı,  94 üncü madde kapsamına giren nakten  veya hesaben yapılan ödemelere uygulanır. Bu maddede geçen hesaben ödeme deyimi, vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade eder.

            Vergi tevkifatı, ücretler dışında kalan ödemelerde gayrisafi tutarlar üzerinden yapılır. Kesilmesi gereken verginin ödemeyi yapan tarafından üstlenilmesi halinde bu vergi, bilfiil ödenen miktar ile ödemeyi yapanın yüklendiği verginin toplamı üzerinden hesaplanır."

            hükümleri yer almıştır.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde kesinti yapmak zorunda olanlar arasında sayılan vakıfların satın aldığı  aplikasyon(rögerli) kroki vb. hizmetler nedeniyle  Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının 2-b bendi gereğince tarafınıza yapılan ödemeler üzerinden %20 oranında gelir vergisi kesintisi yapması gerekmektedir.

            Diğer taraftan,  gelir vergisi tevkifatı  vakıftan alınan  bir vergi değil ödemeniz gereken gelir verginize mahsuben sorumluluk kapsamında tarafınıza yapılan ödemelerden kesinti yapılarak hizmet  verdiğiniz vakıf tarafından beyan edilip ödenmesi gereken bir vergi olup, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde tevkifat yapmakla sorumlu tutulan vakıfların vergiden muaf  olmaları tevkifat yapmalarına engel teşkil etmemektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.  

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.