Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticari bir işletmenin aktifinde kayıtlı olan kamyonun kiraya verilmesi durumunda vergilendirme PDF Yazdır e-Posta
23 Şubat 2012

 

Başlık

Ticari bir işletmenin aktifinde kayıtlı olan kamyonun kiraya verilmesi durumunda vergilendirme hk.

Tarih

23/02/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.48.15.01-GVK-52-36

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.48.15.01-GVK-52-36

23/02/2012

Konu

:

Aktifte kayıtlı kamyonun kiraya verilmesi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, öteden beri restaurant ve deniz ürünleri market işletmelerinizden dolayı gerçek usulde vergi mükellefi olduğunuz, aktifinizde kayıtlı bulunan kamyonlarınızdan bir tanesini yük taşımacılığı yapan bir başka işletmeye kiraya verdiğiniz, kira bedeli üzerinden % 18 KDV hesaplanarak fatura düzenleneceği belirtilerek elde edilen kira geliri üzerinden %20 stopaj yapılıp yapılmayacağı konusunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

            I. GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN  :

            Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve  sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 70 inci maddesinde ise "Aşağıdaki yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır:

            ...............

            8. Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri,

            Yukarıda yazılı mallar ve haklar ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratları ticari veya zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanır.

            Tüccarlara ait olsa dahi, işletmeye dahil bulunmayan gayrimenkullerle haklar hakkında bu bölümdeki hükümler uygulanır........" hükmü yer almaktadır.

            Aynı kanunun 94 üncü maddesinin 5/a bendinde; 70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerde %20 oranında tevkifat yapılacağı, hükmü yer almaktadır.

            Ticari işletmeye dahil olma ifadesinden; kurumlar ve bilanço esasına tabi olan işletmelerde bilançonun aktifinde kayıtlı mal ve hakların anlaşılmasının gerekeceği açık olup, işletme hesabı esasına göre  defter tutan ferdi işletmelerde ise, işletme faaliyetiyle doğrudan ilgisi olan ve envantere alınmış bulunan iktisadi kıymetlerin anlaşılmasının gerekeceği tabiidir.

            Ticari işletmeye dahil olan motorlu nakil vasıtasını (kamyon) işletmeden çekilmeksizin kiraya vermeniz dolayısıyla bu kiralamadan elde edilen kazançlar ticari kazanç hükümlerine göre  tespit edileceğinden, söz konusu kiralamalar karşılığında yapılan ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayacaktır.

            II. KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN  :

            KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

             Buna göre, Firmanızın aktifinde bulunan kamyonun yük taşımacılığı faaliyetinde bulunan bir işletmeye kiraya verilmesi Kanunun 1/1 inci maddesine göre KDV'ye tabi olacak, bu işlem üzerinden hesaplanan KDV Firmanız tarafından beyan edilecektir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.