Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bağışa Dayalı Emekli Geliri Sisteminden ayrılma halinde yapılan ödemelerin alacak faizi olarak vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
22 Şubat 2012

 

Başlık

Bağışa Dayalı Emekli Geliri Sisteminden ayrılma halinde yapılan ödemelerin alacak faizi olarak vergilendirilmesi hk.

Tarih

22/02/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-212

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-212

22/02/2012

Konu

:

Alacak faizinin vergilemesi hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 10 yılı aşkın bir süredir üyesi olduğunuz  OYAK'ın "Bağışa Dayalı Emekli Geliri Sistemi"ne ........, ........., .......... ve ......... tarihlerinde olmak üzere dört ayrı hesapla katıldığınız, söz konusu kurum tarafından 09.04.2011 tarihinde gerçekleştirilen 51 inci Olağan Genel Kurulda, sistemde yer alan mevcut iştirakçilerle garanti gelirin % 5'e düşürülerek yeni sözleşme imzalanması, yeni şartlarla sözleşme imzalamak istemeyen iştirakçilere sistemden çıkış imkanının sağlanması gibi kararların alındığı belirtilerek, sistemden ayrılmanız durumunda tarafınıza ödenecek  rezerv ve neması için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilip verilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesinin birinci fıkrasında, sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratların menkul sermaye iradı olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Anılan maddenin ikinci fıkrasının (6) numaralı bendinde de; "Her nevi alacak faizlerinin (Adi, imtiyazlı, rehinli, senetli alacaklarla carî hesap alacaklarından doğan faizler ve kamu tüzelkişilerince borçlanılan ve senede bağlanmış olan meblağlar için ödenen faizler dahil.)" hükmüne yer verilmek suretiyle alacak faizinin menkul sermaye iradı sayılacağı belirtilmiştir.

            Ayrıca, aynı Kanunun vergi tevkifatına ilişkin 94 üncü maddesinde, alacak faizlerinden vergi tevkifatı yapılacağına dair bir hükme yer verilmemiştir.

             Buna göre, "Bağışa Dayalı Emekli Geliri Sistemi" nden ayrılmanız durumunda, tarafınıza yapılacak rezerv ödemesinin nemalandırılan kısmının, alacak faizi olarak değerlendirilmesi ve söz konusu ödemelerin anılan Kanunun 85 inci ve 86 ncı maddeleri uyarınca tevkifata ve istisnaya konu olmayan menkul sermaye iradları için öngörülen beyan haddini ( 2011 yılı için 1.170 TL) aşması halinde, tamamının yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.