Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Atölye açılarak kursiyer öğrencilere verilen tiyatro eğitiminin, serbest meslek faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2012

Başlık

Atölye açılarak kursiyer öğrencilere verilen tiyatro eğitiminin, serbest meslek faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi hk.

Tarih

20/02/2012

Sayı

B.07.4.DEF.0.14.10.00-/GVK-450--8

Kapsam

T.C.      

BOLU VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.14.10.00-/GVK-450--8

20/02/2012

Konu

:

Vergi Mükellefiyeti

 

         

 

              İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, özel bir eğitim kurumunda öğretmen (ücretli) olarak çalıştığınızı, ... adında bir atölye açmak suretiyle 10 kursiyer öğrenciye tiyatro eğitimi vermek istediğinizi belirterek, basit usulde gelir vergisi mükellefiyeti tesis ettirip ettiremeyeceğiniz hususunda Defterdarlığımızın görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

             Bilindiği üzere, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde; her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançların ticari kazanç olduğu, 46 ncı maddesinde; 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartlara topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı belirtilmiş olup, anılan maddelerde ise basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır.

            Aynı Kanunun 65 inci maddesinde; "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

            Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır..." 

            66 ncı maddesinde de; "Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez."

            hükümlerine yer verilmiştir.

           Bu hükümlere göre, serbest meslek faaliyetinde ana unsur, faaliyetin sermayeden çok  kişisel çalışmaya, ilmi ya da mesleki bilgiye dayanmasıdır. Bu kapsamda, ticari bir organizasyon ve sermaye unsuru hakim olmaksızın, şahsi mesai veya mesleki bilgiye dayanarak kendi nam ve hesabınıza vereceğiniz tiyatro eğitimi serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirildiğinden, basit usulde vergilendirilmeniz mümkün bulunmamaktadır.

             Ancak, öğrencilere ders verilmeyip, öğretmen istihdam edilerek ders verilmesi halinde ise, ticari bir organizasyon söz konusu olacağından ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmeniz gerekecektir.

            Bu itibarla, şahsi mesaiye ve mesleki bilgiye dayanarak bir işverene bağlı olmaksızın bir atölye açarak kursiyer öğrencilere vereceğiniz tiyatro eğitimi, serbest meslek faaliyeti kapsamında olup, elde edeceğiniz kazanç dolayısıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 236 ncı maddesi uyarınca iki nüsha serbest meslek makbuzu düzenleyerek bir nüshasını müşteriye vermeniz gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.