Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşverenin statüsünün değişmesi ve çalışanlar ile sözleşme imzalanması durumunda ücret gelirinin vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2012

 

Başlık

İşverenin statüsünün değişmesi ve çalışanlar ile sözleşme imzalanması durumunda ücret gelirinin vergilendirilmesi hk.

Tarih

20/02/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[61-11/3]-237

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[61-11/3]-237

20/02/2012

Konu

:

İşverenin statüsünün değişmesi ve çalışanlar ile sözleşme imzalanması durumunda ücret gelirinin vergilendirilmesi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, İller Bankası Genel Müdürlüğü'nün, 08.02.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun ile İller Bankası A.Ş.'ye dönüştüğü, Genel Müdürlük döneminde kadrolu memur olarak Şehir Plancısı unvanı ile çalışırken bankanın A.Ş.'ye dönüşmesinden sonra 08.02.2011 tarihinde İller Bankası A.Ş. ile sözleşme imzaladığınız 11.07.2011 tarihine kadar Bankada 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel olarak geçici görevlendirme statüsünde görev yaptığınız, İller Bankası A.Ş. ile işçi işveren ilişkinizin ise 11.07.2011 tarihinde imzaladığınız sözleşme ile başladığı belirtilerek işvereninizin statüsünün değişmesi sebebiyle kümülatif matrahınızın sıfırlanıp sıfırlanmayacağı ve kümülatif vergi matrahınızın sıfırlanması halinde hangi tarihten itibaren vergi tarifesinin ilk dilimindeki vergi oranından vergilendirilmeye başlayacağınız hususunda görüş bildirilmesi istenilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde; "Ücret işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

            Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez...." hükmüne yer verilmiş olup, 62 nci maddesinde; "İşverenler hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerdir...." hükmü yer almıştır.

            Öte yandan, konuyla ilgili olarak 160 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, "...Buna göre, bir hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret alması halinde, her bir işverenin ödediği ücretler, ayrı ayrı vergilendirilmektedir. Dolayısıyla vergi tarifesi, her bir işverenin ödediği ücrete, diğer işveren veya işverenlerin ödediği ücretle ilgilendirilmeksizin ayrı ayrı uygulanmaktadır. Ancak, söz konusu ücretlerin gayrisafi tutarları toplamının, Gelir Vergisi Kanununun 86 ncı maddesinde belirtilen haddi aşması halinde, bu ücretlerin yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir." açıklamasına yer verilmiştir.

             Diğer taraftan, 6107 sayılı İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanunun geçici 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, "Bu Kanunla kaldırılan İller Bankasının tüm hak ve mükellefiyetleri, bu Kanunun yayımlandığı tarihteki bilançosunun tüm aktif ve pasifleri ile bilanço dışı yükümlülükleri, İller Bankası leh ve aleyhine açılmış ve açılacak davalar ve icra takiplerine ilişkin bütün hak, yetki, yükümlülük, alacak ve borçlar İller Bankası Anonim Şirketine geçer ve bu davalar ile icra takipleri İller Bankası Anonim Şirketi husumetiyle yürütülür. Diğer mevzuatta İller Bankası Genel Müdürlüğüne yapılmış olan atıflar İller Bankası Anonim Şirketine yapılmış sayılır." hükmü yer almıştır.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, İller Bankası A.Ş. tüzel kişilik olarak İller Bankası Genel Müdürlüğü'nün devamı niteliğinde olduğundan, işvereninizin statü değişikliğinin işveren değişikliği olarak değerlendirilmesi mümkün olmayıp, sözleşme imzaladığınız tarihe kadar elde ettiğiniz ücret gelirleriniz ile sözleşme imzaladıktan sonra elde ettiğiniz ücret gelirinizin toplamının aynı işverenden elde edilen ücretler olarak Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan vergi tarifesinde belirtilen oranlar uygulanmak suretiyle vergilendirilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.