Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Harcırah kanununa göre ödenen yurtiçi geçici görev yolluğunda tevkifat yapılıp yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
09 Şubat 2012

Başlık

Harcırah kanununa göre ödenen yurtiçi geçici görev yolluğunda tevkifat yapılıp yapılmayacağı hk.

Tarih

09/02/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.ÖZ.2011.270-77

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.ÖZ.2011.270-77

09/02/2012

Konu

:

Harcırah kanununa göre ödenen yurtiçi geçici görev yolluğunda tevkifat yapılıp yapılmayacağı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 6245 sayılı Harcırah Kanunu ve Bütçe Kanunu çerçevesinde ödenmekte olan geçici görev yolluğunun ilk 10 günündeki konaklama giderinden (%50 artırımlı kısmından) gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı konusunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

            Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Gider Karşılıkları" başlıklı 24 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında, "Harcırah Kanunu'na tabi kurumlar tarafından harcırah veya yolluk olarak yapılan ödemeler"in gelir vergisinden istisna edildiği hükmüne yer verilmiştir.

            Konu ile ilgili olarak yayımlanan 128 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "J-Gider Karşılıklarında İstisnalar" bölümünün "6425 Sayılı Kanuna Göre Yapılan Harcırah Ödemeleri" başlıklı 1 numaralı bendinde,

             "Gelir Vergisi Kanununun 2361 sayılı Kanunla değişik 24/1 inci maddesine göre "Harcırah Kanunu hükümleri uyarınca yapılan ödemeler" Gelir Vergisinden müstesna tutulmuştur.

            Bu hüküm uyarınca, 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre "Memur" kapsamına giren hizmet erbabına yapılan harcırah ödemeleri vergiden müstesna tutulacaktır....." açıklamasına yer verilmiştir.

            6245 sayılı Harcırah Kanununun 33/b maddesine göre gündelik ödenenlerden, yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak üzere, gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmının ayrıca ödeneceği belirtilmektedir.

            2009 ve 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun H cetveline eklenen bir hükümle; 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33'üncü maddesinin (b) ve (d) fıkralarına göre yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında, gündeliklerinin %50 artırımlı miktarının esas alınacağı hüküm altına alınmıştır.

             Bu hükümler doğrultusunda, Harcırah Kanununun 33 maddesinin (b) fıkrasına göre yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak üzere, gündeliklerinin bir buçuk katına kadar olan kısmı ayrıca ödenebilecektir.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, Kurumunuzun Harcırah Kanunu kapsamında sayılan kurumlardan olması halinde, yapılan ödemelerin tamamının gelir vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.