Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Milli Müsabakalara katılan amatör sporculara ödenen ücretlerin vergiden istisna olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
31 Ocak 2012

Başlık

Milli Müsabakalara katılan amatör sporculara ödenen ücretlerin vergiden istisna olup olmadığı hk.

Tarih

31/01/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-120 [23-11/3]-148

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-120 [23-11/3]-148

31/01/2012

Konu

:

Milli Müsabakalara katılan amatör sporculara ödenen ücretlerin vergiden istisna olup olmadığı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ...'da işçi statüsünde çalıştığınız, aynı zamanda milli sporcu olduğunuz ve milli müsabakalara katıldığınız belirtilerek, ...'dan aldığınız ücretin Gelir Vergisi Kanununun 23/15 maddesine göre istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanununun "Ücretlerde" başlıklı 23 üncü maddesinde, gelir vergisinden istisna edilmiş ücretler sayılmış olup, 15 numaralı bendinde;

"Yüz ve daha aşağı sayıda işçi çalıştıran işyerlerinde bir, yüzden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde iki, amatör sporcu çalıştıranların, her yıl millî müsabakalara iştirak ettiklerinin belgelenmesi ve bu amatör sporculara ödenen ücretler.

(Asgari ücretin iki katını aşmamak kaydıyla)" hükmü yer almıştır.

Diğer taraftan, 4857 sayılı İş Kanununun, Genel Hükümler adlı birinci bölümünün, "Tanımlar" başlıklı ikinci maddesinde, "Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir..." hükmü yer almaktadır.

Bu çerçevede, ...'da İş Kanunu hükümlerine tabi olarak çalışmanız halinde, adı geçen kurumdan aldığınız ücretin, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23/15 inci maddesinde yer alan istisnadan yararlanabilmesi mümkün bulunmaktadır.    

Bilgi edinilmesi rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.