Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yevmiye İle Arsanın Taşlarının Temizlenmesi ve Düzeltilmesi İşlerinde Çalışan Köylülere Yapılan Ödemelerde Belge Düzeni PDF Yazdır e-Posta
25 Ocak 2012

Başlık

Yevmiye İle Arsanın Taşlarının Temizlenmesi ve Düzeltilmesi İşlerinde Çalışan Köylülere Yapılan Ödemelerde Belge Düzeni hk.

Tarih

25/01/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.01.16.01-2011-2720-KV-17

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.01.16.01-2011-2720-KV-17

25/01/2012

Konu

:

Yevmiye İle Arsanın Taşlarının Temizlenmesi ve Düzeltilmesi İşlerinde Çalışan Köylülere Yapılan Ödemelerde Belge Düzeni.

 

         

 

İlgi (a)'da kayıtlı özelge talep formu ile ilgi (b)'de kayıtlı dilekçenizde, Başkanlığımız ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuzu, kooperatifinizin ortaklar mülkiyetinde damızlık sığır yetiştiriciliği projesine alındığını, bu kapsamda kooperatif envanterinde bulunan arsaya yarı açık ahır ve işletme binası yapılacağını; arsa inşaatının yapılabilmesi için arsanın içinde bulunan taşların toplanması, temizlenmesi, taşların arsa dışına taşınması, arsanın tırmıklanması ve düzeltilmesi işinin köylülere yevmiye usulü ile yaptırıldığını ve çalışanlara gider pusulasının düzenlendiğini belirterek, bu düzenlenen gider pusulalarında gelir vergisi tevkifatının yapılıp yapılmayacağı, hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 53 üncü maddesinde, çiftçilerin elde ettikleri kazançların anılan Kanunun 94 üncü maddesine göre hâsılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirileceği hükmü yer almaktadır.

Mezkûr Kanunun 94 üncü maddesinde de kimlerin tevkifat yapmakla yükümlü oldukları belirtilmiş, aynı maddenin 11 numaralı bendinde de zirai ürünler ve hizmetler için yapılan ödemeler üzerinden istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, konuyla ilgili ayrıntılı açıklamaların yapıldığı 242 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalara göre, zirai faaliyet kapsamında ifa edilen hizmetlere ilişkin olarak esnaf muaflığından yararlananlara yapılacak ödemeler ile kazancı gerçek usulde tespit edilmeyen çiftçilere yapılacak ödemelerin gider pusulası düzenlenmesi suretiyle yapılması (bu çiftçilerden zirai ürün alınması durumu hariç) gerekmektedir.

Bu itibarla, anılan Kooperatifin envanterinde bulunan arsaya yarı açık ahır ve işletme binası yapılması kapsamında arsanın içinde bulunan taşların toplanması, temizlenmesi, taşların arsa dışına taşınması, arsanın tırmıklanması ve düzeltilmesi işinin kooperatifçe köylülere yevmiye usulü ile yaptırılmasının "zirai faaliyet kapsamında ifa edilen hizmet" olarak değerlendirilmesi, söz konusu hizmet dolayısıyla yapılacak ödemeler için gider pusulası düzenlenmesi ve bu ödemelerden anılan Kanunun 94 üncü maddesinin 11 numaralı bendinin c/ii alt bendinde yer alan % 4 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.