Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal Güvenlik Destekleme Priminin iptali için açılan davada ödenen vekalet ücretinin gider gösterilip gösterilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
02 Ocak 2012

Başlık

Sosyal Güvenlik Destekleme Priminin iptali için açılan davada ödenen vekalet ücretinin gider gösterilip gösterilmeyeceği hk.

Tarih

02/01/2012

Sayı

B.07.1.GİB.4.41.15.01-GVK-2011/18-3

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.41.15.01-GVK-2011/18-3

02/01/2012

Konu

:

Sosyal Güvenlik Destekleme Priminin iptali için açılan davada ödenen vekalet ücretinin gider gösterilip gösterilmeyeceği.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, beyaz eşya perakende satış faaliyetiniz nedeniyle aylığınızdan kesilen sosyal güvenlik destekleme priminin iptali için dava açtığınız belirtilerek, ödemiş olduğunuz vekalet ücretini safi kazancınızın tespitinde indirim konusu yapıp yapamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır."  hükmüne yer verilmiştir.

Anılan Kanunun 40 ıncı maddesinde safi kazancın tespitinde indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup, söz konusu maddenin (1) numaralı bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.  

Söz konusu hükümden de anlaşılacağı üzere, bir giderin ticari kazançtan indirilebilmesi için giderin yapılmasıyla gelirin elde edilmesi veya idamesi arasında doğrudan ve açık bir ilişkinin bulunması gerekmektedir.  

Diğer bir ifadeyle, ticari kazanç ticari organizasyon çerçevesinde elde edilen bir gelir olduğundan, ticari organizasyona bağlı olan ve bu organizasyonun varlığının zorunlu kıldığı giderler kazançtan indirilebilmektedir.

Bu açıklamalara göre, ticari kazancınızın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgisi bulunmayan açmış olduğunuz davaya yönelik ödemiş olduğunuz vekalet ücretinin ticari kazancınızın tespitinde gider olarak gösterilmesi mümkün değildir.  

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.