Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Futbolcu menajerliği (temsilciliği) faaliyetinin hangi gelir unsuru yönünden vergilendirileceği PDF Yazdır e-Posta
09 Eylül 2011

Başlık

Futbolcu menajerliği (temsilciliği) faaliyetinin hangi gelir unsuru yönünden vergilendirileceği hk.

Tarih

09/09/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-450

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-450

09/09/2011

Konu

:

Futbolcu menajerliği (temsilciliği) faaliyetinin hangi gelir unsuru yönünden vergilendirileceği hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Türkiye Futbol Federasyonu'na bağlı olarak "futbolcu menajerliği (temsilciliği)" yaptığınız belirtilerek, elde ettiğiniz kazancın serbest meslek kazancı mı yoksa ticari kazanç olarak mı vergilendirilmesi gerektiği hususundaki Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun, "Ticari Kazancın Tarifi" başlıklı 37'nci maddesinin ilk fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

            Aynı kanunun "Serbest Meslek Kazancının Tarifi" başlıklı 65'inci maddesinde ise, "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

            Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

            Tahkim işleri dolayısıyla hakemlerin aldıkları ücretler ile kollektif, adi komandit ve adi şirketler tarafından yapılan serbest meslek faaliyeti neticesinde doğan kazançlar da, serbest meslek kazancıdır." hükmü yer almaktadır.

            Ticari faaliyette, sermaye ve emekten oluşan sürekli bir organizasyon mevcut olup, bu organizasyon içindeki sermaye ve emeğin payı, yapılan faaliyetin türüne, niteliğine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Serbest meslek faaliyetinde ise ticari kazançtan farklı olarak sermaye değil şahsi mesai, ilmi veya mesleki bilgi ya da ihtisas ön plana çıkmaktadır.

            Buna göre futbol menajerliği (futbol temsilciliği) faaliyetinin,

            • Ticari bir organizasyon kapsamında yürütülmesi halinde elde edilen gelirin ticari kazanç,

            • Ticari bir faaliyet kapsamında yürütülmemesi ve işverene tabi olmaksızın kendi nam ve hesabına yapılması halinde ise serbest meslek kazancı,

            olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.