Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Üniversitesi Hastanesinde öğretim üyesi olan ayrıca özel muayenehane nedeniyle mükellefiyeti bulunan kişinin üyesi olduğu ve merkezi yurtdışında bulunan bir derneğe yaptığı aidat ödemeleri ile ek ödemenin serbest meslek kazancınızın tespitinde indirim olarak dikkate alınıp alınmayacağı PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2011

Başlık

Üniversitesi Hastanesinde öğretim üyesi olan ayrıca özel muayenehane nedeniyle mükellefiyeti bulunan kişinin üyesi olduğu ve merkezi yurtdışında bulunan bir derneğe yaptığı aidat ödemeleri ile ek ödemenin serbest meslek kazancınızın tespitinde indirim olarak dikkate alınıp alınmayacağı hk.

Tarih

08/09/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[65-11/3]-701

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[65-11/3]-701

08/09/2011

Konu

:

Serbest Meslek Kazancının Tespitinde İndirilecek Giderler

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Üniversitesi Hastanesinde öğretim üyesi olduğunuzu ayrıca, özel muayenehaneniz nedeniyle ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün mükellefi olduğunuzu belirterek, üyesi olduğunuz ve merkezi yurtdışında bulunan omurga cerrahisi üzerine çalışmalar yapan derneğe yaptığınız aidat ödemeleri ile yılda bir kez talep edilen ek ödemenin serbest meslek kazancınızın tespitinde indirim olarak dikkate alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep etmektesiniz.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Serbest meslek kazancının tarifi" başlıklı 65 inci maddesinde; "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

            Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." hükmü yer almıştır.

            Aynı Kanunun "Mesleki giderler" başlıklı 68 inci maddesinde ise serbest meslek kazancının tespitinde indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup,  8 numaralı bendinde serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla emekli sandıklarına ödenen giriş ve  emeklilik aidatları ile mesleki teşekküllere ödenen aidatların serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan gider olarak indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.

            Bu itibarla, üyesi olduğunuz dernek mesleki teşekkül niteliğinde olmadığından, bu derneğe yaptığınız aidat ödemeleri ile ek ödemelerin serbest meslek kazancınızın tespitinde indirim olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.