Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ücretli çalışan gerçek kişi tarafından kamu yararına çalışan derneklere yapılan bağış ve yardımların gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2011

Başlık

Ücretli çalışan gerçek kişi tarafından kamu yararına çalışan derneklere yapılan bağış ve yardımların gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.

Tarih

08/09/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 89-1534

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 89-1534

08/09/2011

Konu

:

Ücretli çalışan gerçek kişi tarafından kamu yararına çalışan derneklere yapılan bağış ve yardımların gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı.

 

         

 

            İlgi (ç)'de kayıtlı özelge talep formunda, kamu yararına çalışan dernek statüsünde olan ... Derneğine 30 TL bağışta bulunduğunuz, ücretli çalıştığınız kurum olan ... AŞ.nin yapılan bağış miktarını gelir vergisi matrahının tespitinde dikkate almadığı belirtilerek, anılan Derneğe yapılan bağışların gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup konu hakkında Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Ücretin tarifi" başlıklı 61 inci maddesinin birinci fıkrasında, ücret, işverene tabi ve belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler olarak tanımlanmıştır.

            Aynı Kanunun "Diğer indirimler" başlıklı 89 uncu maddesinde, gelir vergisi matrahının tespitinde gelir vergisi beyannamesi ile bildirilecek gelirlerden, hangi bağış ve yardımların indirileceği gösterilmiştir.

            Ayrıca, ücretlerin gerçek safi değerinin hesaplanmasında indirim konusu yapılacak hususlar, anılan Kanunun 63 üncü maddesinde düzenlenmiştir.

            Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun "Toplama yapılmayan haller" başlıklı 86 ncı maddesinin birinci fıkrasının (1-b) bendinde ise  tam mükellefiyette, tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler için yıllık beyanname verilmeyeceği, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirlerin beyannameye dâhil edilmeyeceği hükmüne yer verilmiştir.

            Bu açıklamalara göre, Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinde yer alan indirimlerden yalnızca gelirin yıllık beyanname ile beyan edilmesi durumunda yararlanılması mümkün olup, tevkifat yoluyla vergilendirmenin nihai vergilendirme olduğu durumlarda, bağış ve yardımların (Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesinde yer alan safi ücretin tespitinde indirilecek giderler arasında yer almadığından) indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

                     

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.