Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Evde çocuk bakımının gelir vergisi karşısındaki durumu (23/6) PDF Yazdır e-Posta
26 Ağustos 2011

Başlık

Evde çocuk bakımının gelir vergisi karşısındaki durumu (23/6) hk.

Tarih

26/08/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.ÖZ.2011.106.-264

Kapsam

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.ÖZ.2011.106.-264

26/08/2011

Konu

:

Evde çocuk bakımının gelir vergisi karşısında durumu.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, evinizde 5 yaşlarında 3 çocuğa baktığınızı, babanıza ait olan araçla çocukları evlerinden alıp akşam üzeri evlerine bıraktığınızı bildirerek, konunun vergisel boyutu hakkında Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinin birinci fıkrasında, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise,

"Aşağıda yazılı ücretler Gelir Vergisi'nden istisna edilmiştir:

...

6. Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) (Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dahil değildir);

..."

hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümlere göre, babanıza ait olan araçla evlerinden alıp akşamda evlerine bırakmak suretiyle evinizde baktığınız 5 yaşlarındaki 3 çocuğun bakımı için aldığınız ücretin Gelir Vergisi Kanununun 23/6 maddesi uyarınca gelir vergisinden istisna tutulması gerekmektedir. Ancak, kreş veya çocuk bakım evi gibi ticari organizasyon şeklinde faaliyette bulunulması halinde bu istisnadan faydalanılamayacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.