Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Basit usulde vergi mükellefi iken online olarak fatura tahsilatı yapılırsa gerçek usule geçilip geçilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
25 Ağustos 2011

Başlık

Basit usulde vergi mükellefi iken online olarak fatura tahsilatı yapılırsa gerçek usule geçilip geçilmeyeceği hk.

Tarih

25/08/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.26.15.01-GVK 40-2/54-77

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.26.15.01-GVK 40-2/54-77

25/08/2011

Konu

:

Basit Usulde vergi mükellefiyeti

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Malmüdürlüğünün bakkaliye faaliyetinden dolayı basit usulde vergi mükellefi olduğunuzu, bu işinizin yanında online olarak elektrik, telefon, ttnet gibi fatura tahsilatları yapmak istediğinizi belirterek, basit usul vergi mükellefiyetinizin devam edip etmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek (Bilânço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, aynı Kanunun 46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı belirtilmiş, anılan maddelerde ise basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır. Kanunun 51 inci maddesinde de basit usulün hududu gösterilmiş olup, 8 inci bendinde; tavassut işi yapanların (dayıbaşları hariç) basit usulden faydalanamayacakları hükme bağlanmıştır

Tavassut işi yapanlar, 818 sayılı Borçlar Kanununun 404 üncü maddesinde tellallık, 416 ncı maddesinde ticari mümessillik; 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 100 üncü maddesinde ticaret işleri tellallığı, 116 ncı maddesinde acentelik olarak işaret edilmiştir.

Öte yandan, 29 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, tavassut işleri, komisyonculuk, tellallık, simsarlık ve ticari vekâlet işleri gibi işler olarak belirtilmiştir

Buna göre, bakkaliye faaliyetinizin yanında aynı adreste internet üzerinden komisyon karşılığı yapacağınız elektrik, telefon ve ttnet gibi fatura tahsilatları işi tavassut işi olarak değerlendirildiğinden söz konusu faaliyete başladığınız tarihten itibaren basit usulde vergi mükellefiyetinizin devam etmesi mümkün bulunmayıp bakkaliye faaliyeti dahil tüm faaliyetiniz için gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olmanız gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.