Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mesken için ödenen kira giderlerini G.M.S.İ beyannamesinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
23 Ağustos 2011

 

Başlık

Mesken için ödenen kira giderlerini G.M.S.İ beyannamesinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hk.

Tarih

23/08/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.22.15.01-GVK:1-2/-21

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

EDİRNE VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.22.15.01-GVK:1-2/-21

23/08/2011

Konu

:

Mesken için ödenen kira giderlerini G.M.S.İ beyannamesinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ... ili ... ilçesinde ikamet ettiğinizi, adı geçen ilçede 3 adet meskeniniz olduğunu, yılın bir bölümünde de İstanbul ilinde kiralamış olduğunuz meskende kaldığınızı belirtilerek, İstanbul ilinde kiraladığınız meskene ait kira giderlerinin, gayrimenkul sermaye iradı dolayısıyla vereceğiniz gelir vergisi beyannamesinden indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 74 üncü maddesinde; "Safi iradın bulunması için, 21 inci maddeye göre istisna edilen gayrisafi hâsılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hâsılattan aşağıda yazılı giderler indirilir:

...

10. Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedelini (Kira indirimi gayri safi hâsılattan bu maddenin 1 ila 9 ve 11 numaralı bentlerinde yazılı giderler düşüldükten sonra, kalan miktar üzerinden yapılır; kiranın indirilemeyen kısmı 88 inci maddenin 3 üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz);" hükmüne yer verilmiştir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 19 uncu maddesi gereğince "yerleşim yerinin tekliği" ilkesi doğrultusunda "Adres Kayıt Sistemi" nde de kişinin T.C. kimlik numarası ile eşleştirilen tek bir yerleşim yeri adresi (ikametgâh) mevcuttur.

Mezkûr Kanunun 20 nci maddesinde, "bir yerleşim yerinin değiştirilmesi yenisinin edinilmesine bağlıdır." hükmü gereğince bir kişinin sistemde kayıtlı bulunan daha önceki adresi, yine adres beyanı ile otomatik olarak arşivlenmek üzere silinmektedir.

Bu çerçevede, kişinin birden fazla yerleşim yeri adresinin olması mümkün değildir. Kişinin, yeni bir yerleşim yeri adresi beyan etmediği sürece, sistemde yer alan yerleşim yeri adresi tüm iş ve işlemlerde esas alınmaktadır.

Bu hükümlere göre, gerçek gider usulünün seçilmesi suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi durumunda, beyan edilen gayrimenkul sermaye iradından, ancak ikamet edilen konut için ödenen kira bedelinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Dolayısıyla İstanbul ilinde kiralamış olduğunuz meskene ait kira giderlerinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamakla birlikte, yerleşim yeri adresinizin İstanbul ilindeki adrese nakil ettirilmesi halinde, ilgili konuta ilişkin ödenen kira bedellerinin Gelir Vergisi Kanununun 74 üncü maddesinin (10) numaralı bendi çerçevesinde, gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılabileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.