Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
özel inşaatta işçi olarak çalışanların vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
19 Ağustos 2011

Başlık

özel inşaatta işçi olarak çalışanların vergilendirilmesi hk.

Tarih

19/08/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-185-92

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-185-92

19/08/2011

Konu

:

Diğer Ücret

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu  ile, ... Vergi Dairesinin ... vergi kimlik numarasında kayıtlı olduğunuzu, 2006 yılında özel inşaatta işçi olarak çalıştığınızı, 15-20 günlük süre ile ilgili olarak ... Vergi Dairesince tutanak düzenlendiğini belirterek bu döneme ilişkin tarhiyatın şahsınız adına yapılıp yapılmayacağı hakkında  görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci  maddesine göre; "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanunun 64 üncü maddesinin birinci fıkrasında, maddede sayılan hizmet erbabının safi ücretlerinin takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının % 25'i olduğu, 3 numaralı bendinde, özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçilerinin safi ücretlerinin diğer ücret olarak vergilendirileceği hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 247 nci maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendinde, Gelir Vergisi Kanununa göre diğer ücret kapsamında vergilendirilenlerin vergi karnesi almaya mecbur oldukları hükme bağlanmış olup, aynı Kanunun Karnesiz Hizmet Erbabı Çalıştıranların Sorumluluğu başlıklı 251 inci maddesinde ise, Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı ile götürü gider usulünü kabul eden gayrimenkul sermaye iradı sahiplerinin yanlarında çalışan hizmet erbabının kanunun tayin ettiği süre içinde karne almalarını ve karnelerinde yazılı vergilerini ödemelerini temin etmeye mecbur oldukları, mecburiyete riayet edilmediği takdirde; zamanında karne almamış veya vergisini tarh ettirmemiş olan hizmet erbabının vergisinin işveren kimse adına tarh edileceği ve vergi cezasının da aynı kimse adına kesilerek ondan tahsil olunacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, özel inşaat sahipleri Vergi Usul Kanunu'nun 251 inci maddesinde sayılan sorumlulardan olmadığından, zamanında karne almamış ve vergisini tarh ettirmemiş olan hizmet erbabının vergisi, hizmet erbabının kendisi adına tarh edilecek olup, karne alınmaması veya verginin tarh ettirilmemesi halinde özel inşaat sahipleri adına tarhiyat yapılması söz  konusu olmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.