Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hazine arazisini işgal etmenin cezası artık yok PDF Yazdır e-Posta
30 Haziran 2007

İşgal edilen Hazine arazisinden alınan işgal bedeli şimdiye kadar işgalcinin kazandığı para oranında kesiliyordu. Artık işgalden önce boş olan arsadan sağlanabilecek gelir esas alınacak..

Geçen hafta başında sessiz sedasız çıkarılan bir yönetmelik, işgal edilen Hazine arazilerinden alınan işgal bedellerini neredeyse ortadan kaldırıyor. Böylece şimdiye kadar işgal edilen ve yıllık ecrimisil (işgal bedeli) ödeyen başta sahillerde konumlanan oteller olmak üzere bir çok işgalci neredeyse hiç ecrimisil ödemeyecek. Çünkü yönetmelik çıkmadan önce işgalci bu işgal sebebiyle elde ettiği kazancın belirli bir kısmını Milli Emlak'a işgal bedeli olarak öderken artık işgalcinin ne ödediğine bakılmayacak. İşgal ettiği arsanın ilk hali dikkate alınacak ve çoğunlukla tarla, kumsal, boş arsa olan işgal yerlerinden bir tarladan yıllık ne kadar kazanç elde edilebiliyorsa o kadar ecrimisil alınacak.

B
İR CÜMLE İLE YAĞMA SERBEST
Bu değişiklik yeni Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik'te Ecrimisil tanımının arasına küçük bir cümle eklenerek sağlandı. Önceki yönetmelikte Ecrimisil "Hazine taşınmazının, İdare'nin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdare'nin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, İdarece talep edilen tazminatı" şeklindeyken son cümleden önce "taşınmazın işgalden önceki haliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminatı" şeklinde değiştirildi. Böylece işgal edilen Hazine arazininin işgalden önce tarla, kumsal veya arsadan ne gelir elde edilebilirse o tutar işgalciden istenebilecek.

OTELLER VE BÜFELER YA
ŞADI
Yönetmeliğin özellikle İstanbul ve Antalya'daki oteller, eğlence merkezleri ve büfe, çay bahçesi gibi yerler için çıkarıldığı ifade ediliyor. Milli Emlak uzmanları değişikliği "Otelin işgalinde şimdiye kadar yıllık 100 bin YTL alınıyordu. Şimdi bu yönetmelik ile 100 YTL bile alamayacağız" şeklinde yorumluyor. Uzmanlar, işgal bedelinin ortadan kaldırılmasının en fazla İstanbul kıyılarında yapılan büfe, çay bahçesi, eğlence mekanları gibi çok iyi para kazanılan yerler ile Antalya'da kumsalları işgal eden oteller ve seracılara yarayacağını kaydediyor.

YILLIK 84.8 M
İLYON YTL
Tek cümle ile devletin ecrimisilden dolayı kaybı yıllık yaklaşık 70 milyon YTL olacak. Çünkü geçen yıl devlet Türkiye çapında 84.8 milyon YTL ecrimisil geliri elde etti. En fazla ecrimisil geliri elde edilen illerden İstanbul'da 2006'da 23.5 milyon YTL toplandı. Antalya'da 2007'nin ilk üç ayında 2.1 milyon YTL ecrimisil geliri elde edildi. Yani yılda 4.5 milyon YTL ecrimisil geliri elde ediliyor. Yeni yönetmelik ile ecrimisil gelirlerinin yüzde 70 oranında düşeceği hesap ediliyor. Böylece devlet yaklaşık 60 milyon YTL daha az gelir elde edecek.