Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vadesiz hesaplara işletilecek faizler üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
09 Ağustos 2011

Başlık

Vadesiz hesaplara işletilecek faizler üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hk.

Tarih

09/08/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.29.10.00-GV--8

Kapsam

T.C.

GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

Sayı   :B.07.4.DEF.0.29.10.00-GV--8                                                                           09/08/2011

Konu : Vergi Tevkifatı

 

İlgide kayıtlı yazınız ile, Valiliğinizce ... adına ... Bankası A.O. ... Şubesi nezdinde açılmış bulunan vadesiz hesaplara işletilecek faizler üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı konusunda görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasının (7) numaralı bendinde, kaynağı ne olursa olsun mevduat faizlerinin menkul sermaye iradı olduğu belirtilmiş, aynı Kanuna 5281 sayılı Kanunun 30 uncu maddesiyle eklenen Geçici 67 nci maddede de, menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılması ve elde tutulması sürecinde elde edilen gelirler ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve özel finans kurumlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine yönelik düzenlemelere yer verilmiştir.

Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasında, Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasının (7), (12) ve (14) numaralı bentlerinde yazılı menkul sermaye iratlarından ödemeyi yapanlarca %15 oranında vergi tevkifatı yapılacağı hükme bağlanmış olup, anılan maddenin (5) numaralı fıkrasında ise gelir sahibinin gerçek veya tüzel kişi ya da dar veya tam mükellef olması, vergi mükellefiyeti bulunup bulunmaması, vergiden muaf olup olmaması ve elde edilen kazancın vergiden istisna olup olmamasının söz konusu maddenin (4) numaralı fıkra hükümleri uyarınca yapılacak tevkifatı etkilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Bu çerçevede, Valiliğiniz tarafından 01/01/2006 tarihinden sonra elde edilen söz konusu faiz gelirlerinin Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci maddesi hükümleri çerçevesinde % 15 oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir. Tevkifat yapılmak suretiyle vergileme mevduat faiz gelirleri açısından nihai vergilendirme olduğundan, anılan gelirler yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)    Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)  İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.