Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Devir alınan mimarlık proje müelliflik ve telif haklarının vb. imzalanması halinde oluşan belge düzenine ilişkin sorumluluk PDF Yazdır e-Posta
03 Ağustos 2011

Başlık

Devir alınan mimarlık proje müelliflik ve telif haklarının vb. imzalanması halinde oluşan belge düzenine ilişkin sorumluluk hk.

Tarih

03/08/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.81.10.00-GVK-01-7

Kapsam

T.C.

DÜZCE VALİLİĞİ

Defterdarlık Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.81.10.00-GVK-01-7

03/08/2011

Konu

:

Devir alınan mimarlık proje müelliflik ve telif haklarının vb. imzalanması halinde oluşan belge düzenine ilişkin sorumluluk.

 

         

 

İlgide kayıtlı Özelge Talep Formu ile vefat eden bir mimarın proje müelliflik ve telif haklarını muvafakatnameyle devir aldığınız belirtilerek, söz konusu kişiye ait ve belgesi düzenlenen projeleri imzalamanız halinde sizinde  fatura veya serbest meslek makbuzu düzenleme mecburiyetiniz bulunup bulunmadığına ilişkin Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde; her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasının serbest meslek faaliyeti olduğu, 67 nci maddesinde ise, serbest meslek kazancının, bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan fark olarak hesaplanacağı ifade edilmektedir.

Öte yandan, Vergi Usul Kanununun 236 ncı maddesinde, "Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir." denilmektedir.

Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Kanununun 27/5 inci maddesinde; "Serbest meslek faaliyetleri için ilgili meslek teşekküllerince tespit edilmiş bir tarife varsa, hizmetin bedeli, bu tarifede gösterilen ücretten düşük olamaz. " hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler çerçevesinde; vefat eden mimara ait projelere imza atmanız halinde aldığınız ücret tutarında serbest meslek makbuzu düzenlemeniz, her hangi bir ücret almamanız durumunda ise oda tarifesinde belirtilen asgari tutarda makbuz düzenlemeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.