Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Geçici vergi beyannameleri ekine tevkifat listelerinin eklenmesinin gerekli olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
29 Temmuz 2011

Başlık

Geçici vergi beyannameleri ekine tevkifat listelerinin eklenmesinin gerekli olup olmadığı hk.

Tarih

29/07/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 121-1139

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 121-1139

29/07/2011

Konu

:

Geçici vergi beyannameleri ekine tevkifat listelerinin eklenmesinin gerekli olup olmadığı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz, cari yılda serbest meslek gelirinizden tevkif edilen vergileri, elektronik ortamda vermiş olduğunuz ilgili dönem geçici vergi beyannamesinde mahsup ettiğinizi ve kalan bakiye olursa onu nakden ödediğinizi 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile ihdas edilen "EK 1" kesinti yoluyla ödenen vergilere ilişkin listeyi düzenleyerek vergi dairesine elden verdiğinizi belirterek, elektronik ortamda vermiş olduğunuz geçici vergi beyannamesi dışında daireye ayrıca "EK 1" listesinin verilmesinin gerekip gerekmediği hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup konu hakkında Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.

Geçici Vergi ile ilgili hükümler 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 120 nci maddesinde düzenlenmiş olup maddenin 3 üncü fıkrasında kazançları (42 nci madde kapsamına giren kazançlar ile noterlik görevini ifaile mükellef olanların bu işlerden sağladıkları kazançlar hariç) üzerinden 103 üncü maddede yer alan tarifenin ilk gelir dilimine uygulanan oranda geçici vergi ödeyecekleri, 7 nci fıkrasında da aynı dönem içinde tevkif edilmiş bulunan gelir vergisi (42 nci maddede belirtilen kazançlardan yapılan tevkifat hariç) hesaplanan geçici vergiden mahsup edileceği son fıkrasında ise uygulamaya ilişkin usulleri düzenleme yetkisi Maliye Bakanlığına verilmiştir.

Söz konusu yetkiye istinaden Maliye Bakanlığınca çıkarılan 217 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin "Geçici Verginin Beyanı ve Ödenmesi" başlıklı 5.2. Bölümünde;

"...

Diğer yandan, üzerinden geçici vergi ödenecek kazançla ilgili olarak geçici vergi dönemi içerisinde tevkif suretiyle ödenmiş olan vergiler, beyanname üzerinde gösterilmek ve aşağıda belirtilen şekilde belgelendirilmek koşuluyla hesaplanan geçici vergiden mahsup edilecektir.

Tevkif suretiyle ödenen vergi, vergi sorumlusunun adı, soyadı ve varsa unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası ile yapılan ödemenin nevi, tutarı ve tevkif edilen vergiyi gösterir mükellef tarafından düzenlenecek bir liste ile belgelendirilecektir."  açıklamasına yer verilmiştir.

Yukarıda yapılan hüküm ve açıklamalara göre; ilgili  dönem  geçici vergi beyannamelerinizde, üzerinden geçici vergi ödenecek kazançla ilgili olarak geçici vergi dönemi içerisinde tevkif edilen vergileri, ilgili dönem geçici vergi beyannamelerinizde göstermek suretiyle indirim konusu yapabilmeniz için elektronik ortamda geçici vergi beyannameniz ekinde verilemeyen, "tevkif suretiyle ödenen vergi, vergi sorumlusunun adı, soyadı ve varsa unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası ile yapılan ödemenin nevi, tutarı ve tevkif edilen vergiyi gösterir liste"nin vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.