Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ücretlilerin kümülatif gelir vergisi matrahı PDF Yazdır e-Posta
25 Temmuz 2011

Başlık

Ücretlilerin kümülatif gelir vergisi matrahı hk.

Tarih

25/07/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.55.15.01-2010-GVK-ÖZE-127-316

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

SAMSUN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.55.15.01-2010-GVK-ÖZE-127-316

25/07/2011

Konu

:

Ücretlilerin kümülatif gelir vergisi matrahı.

 

         

 

İlgide kayıtlı yazınızda, kadrosu ... Bakanlığında olan ancak Hastanenizin saymanlığında görev yapan personelin gelir vergisi matrahının belirlenmesinde, ... Bakanlığından alınan ücretler ile Hastaneniz tarafından yapılan ek ödemelerin birleştirilerek mi yoksa ayrı ayrı mı vergilendirileceği konusunda tereddüte düşüldüğü belirtilerek konu hakkında  özelge talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, "İşverene tabi ve belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler" ücret olarak tanımlanmış, 62 inci maddesinde ise "İşverenler, hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerdir" hükmüne yer verilmiştir.

Öte yandan, 28.11.1989 tarih ve 20349 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 160 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Genel ve Katma Bütçeli İdareler İle Döner Sermayeden Ödenen Ücretlerin Vergilendirilmesi" başlıklı (I). bölümünde açıklandığı üzere bakanlıklar, bağlı kuruluşlar ve üniversiteler ile bu kuruluşlar bünyesindeki döner sermaye işletmeleri 1/1/1990 tarihinden geçerli olmak üzere tek işveren olarak kabul edilecektir.

Bu çerçevede;

a)Bakanlıklar, bağlı kuruluşlar ve üniversitelerde bulunan tahakkuk birimlerinin, bu kuruluşlar bünyesinde kurulmuş olan döner sermaye işletmelerindeki tahakkuk birimleri ile koordineli olarak çalışmaları,

b)Bu kuruluşlar tarafından bir ay içinde yapılan ücret ödemeleri ile döner sermaye işletmeleri tarafından yapılan ücret ödemelerinin toplanarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bu açıklamalara göre, bakanlıklar, bağlı kuruluşlar ve üniversiteler ayrı işveren olup, bu kurumların bünyesinde kurulan döner sermaye işletmeleri, kurulduğu kurum ile tek işveren olarak kabul edilmektedir.

Buna göre, kadrosu ... Bakanlığında olan ve Hastaneniz  saymanlığında görev yapan personele yapılan ek ödemeler ile maaş ödemelerinin ayrı ayrı vergi tarifesinin uygulanması suretiyle vergilendirilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan,  kadrosu ... Bakanlığında olan ve Hastaneniz  saymanlığında görev yapan personelin birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı, Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşması halinde elde ettikleri ücret gelirlerini yıllık beyanname ile beyan etmeleri zorunludur.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.