Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş Merkezinde çalışan personele yapılan ödemeler PDF Yazdır e-Posta
22 Temmuz 2011

 

Başlık

İş Merkezinde çalışan personele yapılan ödemeler hk.

Tarih

22/07/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.48.15.01-GVK-1-66

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.48.15.01-GVK-1-66

22/07/2011

Konu

:

İş Merkezinde çalışan personele yapılan ödemeler

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, iş merkezi ve evlerin bulunduğu sitedeki evler dahil tüm tapulara işyeri yazıldığını, burada çalışan personeller ile ilgili ödemelerde muhtasar beyanname vermek zorunda olup olmadığınızı belirterek, konu hakkında Başkanlığımızdan bilgi verilmesi istenilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23/6 ncı maddesinde, "Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) (Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dahil değildir.)" nin gelir vergisinden istisna edileceği hükme bağlanmıştır.

Bu hükme göre, ücretlerinin vergiden istisna edilmesi öngörülen hizmetçiler, özel fertler tarafından ticaret mahalli olmayan yerlerde çalıştırılan kapıcı ve bahçıvan gibi hizmet erbabıdır.

Bu açıklamalara göre,  sitenizdeki tüm tapuların işyeri olması nedeniyle ticaret mahalli olarak değerlendirilmesi gerektiğinden  burada çalıştırılan kişilere ödenen ücretler üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi uyarınca vergi tevkifatı yapılması ve yapılan tevkifatın bağlı bulunduğunuz vergi dairesine muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.