Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurt dışından alınan emekli maaşlarında istisna PDF Yazdır e-Posta
15 Temmuz 2011

Başlık

Yurt dışından alınan emekli maaşlarında istisna hk.

Tarih

15/07/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.2010.68-219

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gielir Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.2010.68-219

15/07/2011

Konu

:

Yurt dışından alınan emekli maaşlarında istisna

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Danimarka'dan almış olduğunuz maluliyet dul ve yetim emekli maaşınızın gelir vergisinden istisna olup olmadığı hakkında bilgi talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ücretlerdeki istisnaları düzenleyen  23 üncü maddesinin birinci fıkrasının 13 numaralı bendine göre, yabancı ülkelerde bulunan sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenen emekli, maluliyet, dul ve yetim aylıkları gelir vergisinden istisna edilmiştir.

Konu ile ilgili olarak 9.2.1986 tarih ve 19014 sayılı  Resmi Gazete'de yayımlanan 147 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "b) Yabancı Ülkelerde Bulunan Sosyal Güvenlik Kurumları Tarafından Ödenen Emekli, Malûliyet, Dul ve Yetim Aylıkları"  başlıklı bölümünde, "193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 ncü maddesine 3239 sayılı kanunun 42 nci maddesi ile eklenen 13 numaralı bent hükmü ile; yabancı ülkelerde bulunan sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenen emekli, malûliyet, dul ve yetim aylıkları vergiden müstesna tutulmuştur.

Bu nedenle, uluslararası kuruluşlar bünyesinde kurulu (Birleşmiş MilletlerTeşkilatı, Nato gibi) sosyal güvenlik kurumları dahil olmak üzere, yabancı ülkelerde bulunan sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenen emekli, malûliyet, dul ve yetim aylıkları, 1 Ocak 1986 tarihinden itibaren Gelir Vergisi Kanununun 23 ncü maddesinin 11 numaralı bendinde yer alan istisna hükmü ile ilgilendirilmeksizin tamamı vergiden müstesna tutulacaktır."  açıklamasına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamaya göre, yabancı bir ülkede bulunan sosyal güvenlik kurumu tarafından bağlanan maluliyet aylığınız gelir vergisinden istisna edilmiş olup, bu gelirinizden dolayı Türkiye'de tevkifat yapılmayacağı gibi yıllık beyanname verilmesine de gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.