Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ar-Ge indrimine ilişkin olarak, TÜBİTAK\'a verilmek üzere hazırlanan YMM tasdik raporunun bağlı bulunulan vergi dairesine verilmesi veya ayrı bir rapor düzenlenmesi PDF Yazdır e-Posta
15 Temmuz 2011

Başlık

Ar-Ge indrimine ilişkin olarak, TÜBİTAK\'a verilmek üzere hazırlanan YMM tasdik raporunun bağlı bulunulan vergi dairesine verilmesi veya ayrı bir rapor düzenlenmesi hk.

Tarih

15/07/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-329

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

Sayı

:

.4.35.16.01-176200-329

15/07/2011

Konu

:

Ar-Ge indiriminde Ymm tasdik raporu.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi kimlik numaralı gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olarak TÜBİTAK  Destekli Ar-Ge projesi yürütttüğünüz, 2009 takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyanınızda Ar-Ge harcamalarınızı indirim konusu yaptığınız belirtilerek, söz konusu indirimlere ilişkin TÜBİTAK'a verilmek üzere hazırlanan Yeminli Mali Müşavir tasdik raporunu mükellefiyet kaydınızın bulunduğu Vergi Dairesine vermenizin yeterli olup olmadığı ile ilgili Daireye verilmek üzere ayrı bir raporun düzenlenmesinin gerekip gerekmediği hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

03/04/2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nin "Ar-Ge indirimi" başlıklı 10.2. bölümünde;

"10.2.9.2.1.Ar-Ge projesi ile ilgili olarak istenecek belgeler

... ...

(3 Seri No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nin 3. maddesiyle değişen paragraf) Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu Kararlarına istinaden uygulanan Ar-Ge yardımına ilişkin mevzuat çerçevesinde TÜBİTAK tarafından daha önce incelemesi yapılmış olan projelerle ilgili olarak yeniden inceleme yapılmasına ihtiyaç bulunmamaktadır. Bu kapsamda TÜBİTAK tarafından incelenerek desteklenmesi uygun bulunmuş Ar-Ge projesi bulunan mükelleflerin bu projeler hakkında ayrıca bir inceleme yapılması için Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat etmelerine gerek olmayıp, desteklenmesi uygun bulunmuş projelere ilişkin Ar-Ge değerlendirme raporları veya TÜBİTAK'dan alınan destek karar yazısının bir örneğinin YMM tasdik raporuna eklenmesi yeterli olacaktır.

... ...

10.2.9.2.3. Yeminli mali müşavir tasdik raporu

2/1/1990 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Yeminli Mali Müşavirlerin Tasdik Edecekleri Belgeler, Tasdik Konuları ve Tasdike İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca "Ar-Ge indirimi" ile ilgili işlemler yeminli mali müşavirlerin tasdik edeceği konular kapsamına alınmıştır.

Ar-Ge indiriminden yararlanan mükelleflerin, kurumlar vergisi beyannamesinde yararlanılan Ar-Ge indiriminin doğru hesaplandığı ve uygulandığına ilişkin YMM tasdik raporunu ilgili mevzuatta belirtilen süre içinde bağlı bulundukları vergi dairelerine vermeleri gerekmektedir. Ar-Ge proje değerlendirme raporlarının, YMM tasdik raporlarının verilmesi gereken ay içinde veya daha sonra gelmesi halinde de mükellefler Ar-Ge indiriminden yararlanabileceklerdir. Bu durumda, değerlendirme raporunun ilgili vergi dairesi kayıtlarına girdiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde YMM tasdik raporunun ibraz edilmesi gerekecektir. Söz konusu raporun bu süreler içinde verilememesi halinde ise Ar-Ge indiriminden yararlanılamayacağı tabiidir.

Ar-Ge indirimine ilişkin hususlara tam tasdik raporunda yer verilmiş olması durumunda, Ar-Ge indirimine ilişkin olarak ayrıca tasdik raporu düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır." açıklamalarına yer verilmiş olup, YMM tasdik raporlarında bulunması gereken asgari  bilgiler söz konusu Tebliğde sıralanmıştır.

Bu çerçevede, mükellefiyet kaydınızın bulunduğu Vergi Dairesine ibrazı gereken Yeminli Mali Müşavir tasdik raporunun, söz konusu Tebliğde belirtilen asgari bilgileri içermesi durumunda Ar-Ge indiriminize esas teşkil edeceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.