Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Okulda verilen yemek hizmeti karşılığında yapılan harcamaların GVK\'nın 89 uncu maddesi gereğince eğitim harcaması olarak indirim konusu yapılıp yapılamayacağı PDF Yazdır e-Posta
22 Haziran 2011

Başlık

Okulda verilen yemek hizmeti karşılığında yapılan harcamaların GVK\'nın 89 uncu maddesi gereğince eğitim harcaması olarak indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.

Tarih

22/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-89-11-451

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-89-11-451

22/06/2011

Konu

:

Okulda verilen yemek hizmeti karşılığında yapılan harcamaların indirimi

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ilköğretim okulunda öğrenim gören çocuğunuz için bir yemek firmasınca verilen yemek hizmeti dolayısıyla, okul ve sınıf belirtilerek kesilen fatura karşılığında yapılan harcamaların 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesi gereğince eğitim harcaması olarak indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Diğer İndirimler" başlıklı 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde; beyan edilen gelirin %10'unu aşmaması, Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamalarının gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirim konusu yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Ancak, eğitim kurumları ile yapılan sözleşmeler uyarınca bu kurumlarda öğrencilere yemek hizmeti veren gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin bu hizmetlerinin eğitim hizmetinin bir parçası olarak değerlendirilmesi mümkün olmayıp,  söz konusu yemek hizmetine ilişkin harcamalar eğitim gideri olarak kabul edilemez.

Bu itibarla, söz konusu harcamaların Gelir Vergisi Kanununun 89/2 nci bendine göre yıllık gelir vergisi beyannamesinde eğitim harcaması olarak indirim konusu yapılması mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.