Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Basit usulde kayıtlı mükellefin ikinci bir araç alması durumunda mükellefiyeti PDF Yazdır e-Posta
17 Haziran 2011

Başlık

Basit usulde kayıtlı mükellefin ikinci bir araç alması durumunda mükellefiyeti hk.

Tarih

17/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.2010.83-159

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.2010.83-159

17/06/2011

Konu

:

Basit usulde kayıtlı mükellefin ikinci bir araç alması durumunda mükellefiyeti

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... T.C. kimlik numarasında nakliyecilik faaliyetinden dolayı basit usulde kayıtlı mükellef olduğunuzu, ikinci bir ticari araç alarak vardiyalı çalıştırdığınızda veya kiraya verdiğinizde basit usulde vergilendirilmeye devam edip edemeyeceğiniz hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında; "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." hükmüne yer verilmiş olup, aynı maddenin dördüncü fıkrasında ise; "Ticari kazanç, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve bu kanunda yazılı gerçek (Bilanço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edilir." hükmüne yer verilmiştir.

Yine aynı Kanunun 46 ncı maddesinde; " 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartlara topluca haiz olanların ticari kazançlarıbasit usulde tespit olunur."  hükmü yer almış ve anılan maddelerde, basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır.

Aynı Kanunun 47 nci maddesinde basit usule tabi olmanın genel şartları sayılarak, maddenin birinci fıkrasının 1 numaralı bendinde, "Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.)"  hükmüne yer verilmişir.

Öte yandan, aynı Kanunun 70 inci maddesinde bentler halinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu belirtilmiş, maddenin birinci fıkrasının 8 numaralı bendinde motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri bu mal ve haklar arasında sayılmış, ayrıca üçüncü fıkrasında da "Tüccarlara ait olsa dahi, işletmeye dahil bulunmayan gayrimenkullerle haklar hakkında bu bölümdeki hükümler uygulanır." hükmüne yer verilmiştir.

Bu çerçevede, basit usule tabi olan mükelleflerin faaliyetlerinde kullandıkları taşıtlarını işletmelerine dahil etmeleri mümkün bulunmadığından, nakliyecilik veya yolcu taşıma faaliyetinde kullanacağınız aracınızı kiraya vermeniz halinde elde edilen gelirin gayrimenkul sermaye iradı olarak değerlendirilmesi gerekir.

Diğer taraftan; aynı Kanunun " Yıllık Beyannamenin Verilmesi " başlıklı 92 nci maddesinde; " Bir takvim yılına ait beyanname izleyen yılın  Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar, gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticarî kazançlardan ibaret olması halinde izleyen yılın Şubat ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar, tam mükellefiyette vergiyi tarha yetkili vergi dairesine, dar mükellefiyette Türkiye'de vergi muhatabı mevcutsa onun Türkiye'de oturduğu yerin, Türkiye'de vergi muhatabı yoksa işyerinin, işyeri birden fazla ise bu işyerlerinden herhangi birisinin bulunduğu yer vergi dairesine verilir veya taahhütlü olarak posta ile gönderilir." hükmü yer almaktadır.

Bu açıklamalara göre; söz konusu nakliyecilik faaliyetinizden dolayı birden fazla ticari araç çalıştırmanız durumunda basit usule tabi olmanız mümkün bulunmakta olup, bu şekilde nakliyecilik işinde bilfiil çalışmasanız bile işinizin sevk ve idaresi ile meşgul olmanız durumunda da "kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak" şartını ihlal ettiğiniz anlamına gelmemektedir. Dolayısıyla, işinizde bilfiil çalışmanız veya işinizin sevk ve idaresi ile uğraşmanız durumunda da Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinin 1 numaralı bendinde sayılan şartları taşıdığınız kabul edilerek, diğer şartları da topluca taşımanız kaydıyla basit usulde vergilendirilmeniz mümkündür.

Ayrıca, söz konusu araçlardan birinin kiraya verilmesi ve diğer araçla nakliyecilik faaliyetine devam etmeniz halinde ise, nakliyecilik faaliyetinizden dolayı basit usule göre belirlenen kazancınızın, gayrimenkul sermaye iradınız ile birlikte Mart ayının yirmibeşinci günü akşamına kadar vereceğiniz yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.