Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ücret Gelirinin Vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
17 Haziran 2011

Başlık

Ücret Gelirinin Vergilendirilmesi hk.

Tarih

17/06/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.17.10.00-GVK-2010-3

Kapsam

T.C.

ÇANAKKALE VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.17.10.00-GVK-2010-3

17/06/2011

Konu

:

Ücret Gelirinin Vergilendirilmesi

 

         

 

İlgi dilekçeniz ile, ... Vergi Dairesinin ... vergi kimlik numarasında kayıtlı ... olarak dünya savaşlarında yaşamını yitiren Britanya Milletler topluluğu kuvvetlerinin anıt ve mezarlarının bakımından sorumlu olduğunuzu, Türkiye'de Türk vatandaşı ve Türk iş sözleşmesine sahip 19 personel çalıştırdığınızı, Türk personelin aylık brüt maaşlarından kaynağında gelir vergisi keserek ilgili vergi dairesine yatırdığınızı, ancak personelinizi temsil eden ... Sendikası ... Şubesi tarafından işveren olarak gelir vergisi kesintisi yapmamanız gerektiği önerildiğinden bahisle çalıştırdığınız personele yapılacak aylık ücret ödemelerinden gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hakkında bilgi istenilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, "Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır." denilmiş, aynı Kanunun 3 üncü maddesinin (1) numaralı bendinde Türkiye'de yerleşmiş olan gerçek kişilerin Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirileceği hükme bağlanmıştır.

Kanunun 4 üncü maddesinde ise "Aşağıda yazılı kimseler Türkiye'de yerleşmiş sayılır:

1. İkametgahı Türkiye'de bulunanlar (İkametgah, Kanunu Medeninin 19 uncu ve müteakip maddelerinde yazılı olan yerlerdir.);

2. Bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturanlar (Geçici ayrılmalar Türkiye'de oturma süresini kesmez.)" gelir vergisine tabidir.

Anılan Kanununun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez..."

hükmü yer almış, aynı Kanunun 94 üncü maddesinde tevkifat yapmak zorunda olan mükellefler sayılmış, bu maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde de "Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre" vergi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.

Bu açıklamalara göre, komisyonunuza bağlı olarak çalışan personellerinizin tam mükellef sayılması ve gelirlerinin tam mükellefiyet esasına göre gelir vergisine tabi tutulması gerekmekte olup, çalışanlarınıza mezarlıkların bakım ve onarımı işleri dolayısıyla yapılan ödemeler ücret niteliğinde ödemeler olarak değerlendirilerek bu ödemeler üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddesi hükümleri gereğince gelir vergisi tevkifatı yapılması ve muhtasar beyanname ile beyan edilerek ilgili vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.