Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Etüd merkezi işletmeciliği faaliyeti nedeniyle elde edilen gelirin vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
14 Haziran 2011

Başlık

Etüd merkezi işletmeciliği faaliyeti nedeniyle elde edilen gelirin vergilendirilmesi hk.

Tarih

14/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-244

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

.4.35.16.01-176200-244

14/06/2011

Konu

:

Etüd merkezi işletmeciliği faaliyeti

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, üniversite ve lise hazırlık, eğitim, danışmanlık ve özel ders hizmeti verilmesi durumunda mükellefiyet durumunun ve KDV oranının ne olacağı konusunda bilgi talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde; her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazancın ticari kazanç olduğu belirtilerek, özel okul ve hastanelerle benzeri yerlerin işletilmesinden elde edilen kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 65 inci maddesinde de her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu belirtilerek, "Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." hükmüne yer verilmiştir.

Öte yandan 3065 sayılı KDV Kanununun 1 inci maddesine göre Türkiye'de ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.

KDV oranlarının belirlendiği 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli (II) sayılı listenin "Diğer Mal ve Hizmetler" başlıklı (B) bölümünün 15 inci sırasında, üniversite ve yüksekokullar ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilen eğitim ve öğretim hizmetlerinde KDV oranı % 8 olarak belirlenmiştir.

Konu ile ilgili olarak ... Vergi Dairesi Müdürlüğü ile yapılan yazışma sonucu alınan ...2010 tarih ve ... sayılı yazıdan; 22/01/2010 tarihinde faaliyete başlayarak, 27/02/2010 tarihinde faaliyetinize son verdiğiniz, KDV ve muhtasar beyannamelerinizi yasal süresinde verdiğiniz, ... nolu yoklama fişi ile faaliyette bulunduğunuz süre içersinde özel ders vermediğiniz, sadece öğrencilere ders çalışma ortamı sağlayarak, etüt merkezi işletmeciliği faaliyetinde bulunduğunuz anlaşılmıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; yaptığınız etüt merkezi işletmeciliği faaliyetinin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi ve elde edeceğiniz  gelirin  ise ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.   

Ayrıca, etüt merkezi işletmeciliği faaliyetinin yukarıda sayılan kanunlar ve kanun hükmünde kararname kapsamında ifa edilmesi kaydıyla, vereceğiniz üniversite ve lise hazırlık, eğitim, danışmanlık ve özel ders hizmetleri %8 oranında katma değer vergisine tabi tutulacak; söz konusu faaliyetin, belirtilen kanunlar ve kanun hükmünde kararname kapsamında ifa edilmemesi halinde ise bu hizmetlere genel oranda (%18) katma değer vergisi uygulanacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.