Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Web tasarım,grafik tasarım,program yazılım ve tanıtım hizmetleri faaliyetlerinin vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
13 Haziran 2011

Başlık

Web tasarım,grafik tasarım,program yazılım ve tanıtım hizmetleri faaliyetlerinin vergilendirilmesi hk.

Tarih

13/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-37-23-409

Kapsam

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-37-23-409

13/06/2011

Konu

:

Web tasarım,grafik tasarım,program yazılım ve tanıtım hizmetleri faaliyetlerinin vergilendirilmesi

 

         

 

İlgi (a)'da  kayıtlı özelge talep formunda web ve grafik tasarım, program yazılım, reklam ve tanıtım hizmetleri işi yaptığınızı belirterek, bu faaliyetlerinizin nasıl vergilendirileceği hususunda görüş talep etmektesiniz.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 37'nci maddesinde; "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." hükmüne yer verilmiştir.

Ticari faaliyet, bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin "ticari faaliyet" olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak, bir faaliyetin "ticari faaliyet" sayılabilmesi için, kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerekmektedir.

Diğer yandan ilgi (b)'de kayıtlı ek dilekçenizin incelenmesinden; grafik tasarımı olarak adlandırılan hizmetin özel programlar kullanılarak logo, fotoğraf ve grafiklerin hazırlanması olduğu, yazılım hizmeti olarak adlandırılan hizmetin de müşterinin talebi doğrultusunda internet sitesinden gelişmiş bir şekilde yararlanması için yapılan çalışmalar  olduğu anlaşılmıştır.

Bu itibarla tarafınızca  grafik tasarım ile yazılım   hizmetlerinin varolan programları kullanmak ve bilgisayar programlarını müşterilerin kullanabileceği duruma getirme şeklinde yapılması ve bu hizmetlerin web tasarımının oluşumunda kullanılması nedeniyle bu faaliyetlerinizin bir bütün halinde web tasarım faaliyeti olarak kabul edilmesi gerekmekte olup, web tasarım ile reklam ve tanıtım faaliyetlerinizin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi ve bu faaliyetlerden doğan kazancın da Gelir Vergisi Kanunu'nun ticari kazanç hükümleri çerçevesinde vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.