Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Müteahhit firmalara yapılan elektrik tesisat ve proje işinde vergilendirme PDF Yazdır e-Posta
13 Haziran 2011

Başlık

Müteahhit firmalara yapılan elektrik tesisat ve proje işinde vergilendirme hk.

Tarih

13/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.45.15.01-GVK-40-17-42

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.45.15.01-GVK-40-17-42

13/06/2011

Konu

:

Müteahhit firmalara yapılan elektrik tesisat ve proje işinde vergilendirme

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile Başkanlığımız ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün elektrik tesisat tamirat işinden dolayı basit usul mükellefi olduğunuz belirtilerek, müteahhit firmalara elektrik tesisat, taahhüt, elektrik tamirat işi ve malzeme verme işi yapmanız ve yetkiniz dahilinde elektrik tesisat projeleri çizmeniz halinde hangi kazanç türü kapsamında değerlendirileceğiniz hususunda görüş talep edilmektedir. 

Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 46 ncı maddesinde; "47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur" hükmüne yer verilmiş olup aynı Kanunun 47 inci maddesinde basit usule tabi olmanın genel şartları ve 48 inci maddesinde de basit usule tabi olmanın özel şartları sayılmıştır.

Aynı Kanunun "Basit Usulün Hududu" başlıklı 51 inci maddesinde basit usulden faydalanamayacaklar bentler halinde sayılmış olup 4 üncü bendinde; "(4108 sayılı Kanunun 20 nci maddesiyle değişen bent) (1.1.1995 tarihinden geçerli olmak üzere) Bu Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşı derece derece taahhütte bulunanlar basit usulden faydalanamazlar" denilmektedir. 

Öte yandan,  49 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin 1-b bendinde inşaat taahhüt işleri olarak; alt yapı işleri (yol, su kanalizasyon, kuyu açma gibi), duvar örülmesi, sıva, boya, badana yapılması, cam takılması, bilumum doğrama işleri (demir doğrama işleri dahil), parke döşenmesi, mutfak dolap ve tezgahlarının yapılması, çevre düzeni işleri, elektrik tesisatı, sıhhi tesisat, kalorifer, karo ve fayans işleri, kooperatife ait arazi dahilinde kalan ara yolların betonlanması, saha tanzim faaliyetleri, pis su arıtma tesisi, televizyon, anteni, merkezi kollektif uydu anten sistemi, güneş enerjili ısıtma sistemi, su basmanı, temel kazma-düzeltme, yol açıp çakıl serme, asansör imalat ve montaj işi, malzeme hariç işçilik, spor eğlence tesisleri, otopark, tüm sahanın yeşillendirilmesi, doğalgaz sayaç kabini, enerji nakil hattı, derinkuyu su sondajı, dalgıç kuyu pompası, hidrofor montajı, jeneratör montajı gibi işler sayılmaktadır.

Ayrıca Borçlar Kanununun 11 inci maddesinde; "Akdin sıhhati, kanunda sarahat olmadıkça hiçbir şekle tabi değildir. Kanunun emrettiği şeklin derecei şumul ve tesisi hakkında başkaca bir hüküm tayin olunmamış ise akit bu şekle riayet olunmadıkça sahih olmaz",  aynı kanunun 355 inci maddesinde ise "İstisna, bir akiddir ki onunla bir taraf (müteahhit), diğer taraf (iş sahibi) vermeyi taahhüt eylediği semen mukabilinde bir şey imalini iltizam eder"denilmektedir.     

Buna göre, taahhüt işi yaptığı tespit edilen basit usul gelir vergisi mükelleflerinin gerçek usulde vergilendirilmeleri gerekmektedir.

Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır" hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 65 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." hükümlerine yer verilmiştir. Kanunun müteakip 66 ncı maddesinde ise, serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılmasının serbest meslek erbabı vasfını değiştirmeyeceği belirtilmiştir.

Ticari kazançlar esas itibariyle sermaye-emek karışımı bir kaynağa bağlı olarak doğmakta ve bu kaynağa bağlı olarak devamlı bir organizasyona dayanan her türlü faaliyeti içermektedir. Serbest meslek faaliyetinin ticari bir organizasyon içinde yapılması da yukarıda belirtildiği gibi ticari kazanç sayılmakta ve kazancın tespitinde ticari kazanca ait esas ve hükümler geçerli bulunmaktadır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre;

-Proje aşamasından başlayarak taahhüt bölümünü de içine alan komple işler kapsamında çizilen projeler, elektrik taahhüt işinin bir parçası sayılacağından, elde ettiğiniz kazancın ticari kazanç olarak kabul edilip gerçek usulde vergilendirilmesi,

-Proje çizimi ve taahhüt işinin birlikte yapılması yanında, diğer kişilere sadece elektrik   projesi çizimi hizmeti verilmesi durumunda proje çiziminden elde ettiğiniz kazancın ise serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmesi, dolayısıyla mükellefiyetin hem ticari hem de serbest meslek kazancı yönünden olmak üzere ayrı ayrı tesis edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.                                                                     

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.