Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mesleki derneklere ödenen üyelik ve aidat bedellerinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
13 Haziran 2011

Başlık

Mesleki derneklere ödenen üyelik ve aidat bedellerinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hk.

Tarih

13/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.99.16.02-GVK-40/1-45

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.99.16.02-GVK-40/1-45

13/06/2011

Konu

:

Mesleki derneklere ödenen üyelik ve aidat bedellerinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile şirketinizin ana sözleşmesinde yer alan faaliyetlerinizin icrasında müşteri ilişkilerinin geliştirilmesi, potansiyel yeni müşteriler bulunması, sektördeki gelişmelerin takip edilerek ticari faaliyetlerinizin arttırılarak devam ettirilmesi amacıyla LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı), LNG (Sıvılaştırılmış Doğalgaz), CNG (Sıkıştırılmış Doğalgaz) dernekleri gibi kuruluşlara üye olduğu ve üyelik ve aidat ödemeleri yapıldığı, ayrıca bu oda ve derneklere şirketiniz üst düzey çalışanları adına da üyelik ve yıllık aidat bedelleri ödendiği belirtilerek, söz konusu kuruluşlara yapılan ödemelerin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konusunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Safi Kurum Kazancı" başlıklı 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmış olup, Kanunun "İndirilecek Giderler" başlıklı 40 ıncı maddesinin bir numaralı bendinde de ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirilmesinin kabul edileceği belirtilmiştir.

Bir masrafın genel gider adı altında gider yazılabilmesi için, gelirin elde edilmesi için yapılmış olması, masrafla iş arasında açık, güçlü bir illiyet bağının mevcut olması, masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması gerekmektedir. Yukarıda belirtilen dernek ve odalara üyelik tamamen şirket tüzel kişiliğinin kendi iradesinin sonucu olup, faaliyetlerinizin yürütülmesi ve gelir elde edilmesi için zorunlu bir harcamayı gerektirmemektedir.

Buna göre, şirketiniz ve şirketinizin üst düzey çalışanları adına yukarıda bahsi geçen kuruluşlara ödenen üyelik ve yıllık aidat bedellerinin kurum kazancınızın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler kapsamında değerlendirilmemesi nedeniyle söz konusu ödemelerin safi kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.