Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Basit usul mükellefinin işyerinde süt satmak için süt üreticilerinden süt alımları sırasında gelir vergisi tevkifatı yapıp yapmaycağı ve belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
13 Haziran 2011

Başlık

Basit usul mükellefinin işyerinde süt satmak için süt üreticilerinden süt alımları sırasında gelir vergisi tevkifatı yapıp yapmaycağı ve belge düzeni hk.

Tarih

13/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.45.15.01-GVK-40-8-44

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.45.15.01-GVK-40-8-44

13/06/2011

Konu

:

basit usul mükellef

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şarküteri işletmeciliğinden dolayı basit usulde gelir vergisi mükellefi olduğunuzu, işyerinizde, süt üreticilerinden süt alıp satışını yapacağınızı belirtilerek, gelir vergisi tevkifatı yapıp yapmayacağınız ile müstahsil makbuzu düzenleyip düzenlemeyeceğiniz hakkında Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilânço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden  çiftçiler  aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri   (avans olarak ödenenler dâhil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar." hükmü yer almaktadır.

Yine aynı maddenin 11 inci bendinde; "Çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden;

a) Hayvanlar ve bunların mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için,

i) Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınanlar için % 1,

ii) (i) alt bendi dışında kalanlar için % 2," oranında gelir vergisi tevkifatı 

yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan 215 seri nol'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 4.2. Beyannamelerin Verilmesi başlıklı bölümünde; "Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde, yaptıkları ödemelerden vergi tevkif edecekler arasında basit usulde vergilendirilen mükellefler sayılmamıştır. Bu nedenle söz konusu mükellefler gelir vergisi tevkifatı yapmayacaklar ve muhtasar beyanname vermeyeceklerdir." hükmüne yer verilmiştir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; fatura; satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika, şeklinde tanımlanmış ve müteakip maddelerde de fatura düzeni ve kullanma zorunluluğuna ilişkin hükümler yer almıştır.

Aynı Kanunun 235 inci maddesinde de; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın aldıkları malların bedelini ödedikleri sırada iki nüsha makbuz tanzim etmeye ve bunlardan birini imzalayarak satıcı çiftçiye vermeye ve diğerini ona imzalatarak almaya mecburdurlar. Mal tüccar veya çiftçi adına bir adamı veya mutavassıt tarafından alındığı takdirde makbuz bunlar tarafından tanzim ve imza olunur.

Çiftçiden avans üzerine yapılan mubayaalarda, makbuz, malın teslimi sırasında verilir.

Müstahsil makbuzunun tüccar veya alıcı çiftçi nezdinde kalan nüshası fatura yerine geçer."  hükmüne yer verilmiştir.                                                                

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre;  süt üreticilerinden yapacağınız süt alımları için müstahsil makbuzu düzenleme zorunluluğunuz bulunmakla birlikte, basit usule tabi olduğunuzdan dolayı, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi kapsamında gelir vergisi tevkifatı yapmanıza gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.