Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Basit usulde vergilendirilen mükellefin yanında ücret almadan çalışan eşin diğer ücretli kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
10 Haziran 2011

Başlık

Basit usulde vergilendirilen mükellefin yanında ücret almadan çalışan eşin diğer ücretli kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hk.

Tarih

10/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.59.15.01-GVK-69-2010-19

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

TEKİRDAĞ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.59.15.01-GVK-69-2010-19

10/06/2011

Konu

:

Diğer Ücret

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün basit usule tabi mükellefi olan eşiniz ...'in yanında herhangi bir ücret almadan çalıştığınız belirtilerek,  Gelir Vergisi Kanununun 64 üncü maddesinin 1 numaralı bendi uyarınca diğer ücretli olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğiniz hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan aynı Kanunun 64 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi uyarınca, kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanların ücretleri diğer ücret kapsamında vergilendirilmektedir.

Buna göre, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin yanında ücretli olarak çalışan kişilerin, Gelir Vergisi Kanununun 64 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında diğer ücretli olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Ancak, eşinizin yanında çalışmanız nedeniyle adınıza nakten veya hesaben yapılan bir ücret ödemesinin olmaması  veya  Sosyal Güvenlik Kurumuna herhangi bir prim ödemesinin de bulunmaması durumunda, diğer ücretli olarak vergilendirilmenize gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.