Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Temizlik işlerine giden bayanların sosyal güvenlik kurumu isteğe bağlı prim ödemelerindeki indirimden faydalanıp faydalanamayacağı PDF Yazdır e-Posta
10 Haziran 2011

Başlık

Temizlik işlerine giden bayanların sosyal güvenlik kurumu isteğe bağlı prim ödemelerindeki indirimden faydalanıp faydalanamayacağı hk.

Tarih

10/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-230

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-230

10/06/2011

Konu

:

Temizlik işlerine giden bayanların sosyal güvenlik kurumu isteğe bağlı prim ödemelerindeki indirimden faydalanıp faydalanamayacağı hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; emekliliğinize 22 ay gibi bir sürenin kalması nedeniyle evlerde temizlik işlerine giden bayanların isteğe bağlı ödemelerindeki indirimden faydalanıp faydalanamayacağı konusunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi talep edilmektedir.

Konu elde edilen gelirin gelir vergisinden istisna olup olmadığı yönünde değerlendirilmiş olup, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun "Ücretin Tarifi" başlıklı 61'inci maddesinde; "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir." hükmüne yer verilmiştir.

Anılan Kanunun 23'üncü maddesinin 6 numaralı bendinde ise; hizmetçilerin ücretlerinin (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) (Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dahil değildir) gelir vergisinden istisna edildiği hükmü yer almaktadır.

Buna göre,ticari organizasyon kapsamında bu işe mahsus işyeri açmadan veya temizlik hizmeti veren bir firmanın işçisi durumunda olmadan, ev temizleme işi karşılığında doğrudan doğruya ev sahibinden aldığınız ücretlerin Gelir Vergisi Kanununun 23/6'ncı maddesine göre gelir vergisinden istisna tutulması gerekmektedir.

Öte yandan, söz konusu işiniz nedeniyle isteğe bağlı sigorta prim ödemelerinizden indirim gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği hususundaki bilginin İl Sosyal Güvenlik Müdürlüğü'nden talep edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.