Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sigortalı olarak çalışan avukata makbuz kesmeksizin ödenen Ceza Muhakemesi Kanununa ilişkin alacaklarının ne şekilde vergilendirilmesi gerektiği PDF Yazdır e-Posta
09 Haziran 2011

Başlık

Sigortalı olarak çalışan avukata makbuz kesmeksizin ödenen Ceza Muhakemesi Kanununa ilişkin alacaklarının ne şekilde vergilendirilmesi gerektiği hk.

Tarih

09/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-197-50

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-197-50

09/06/2011

Konu

:

Sigortalı olarak çalışan avukata CMK ödemeleri

 

         

 

İlgide belirtilen özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi faaliyet alanında sürdürdüğünüz avukatlık faaliyetini 2010 yılında sona erdirdiğiniz ve mükellefiyetinizin kapatıldığı, 18.01.2011 tarihinden itibaren ... İnşaat San.Tic. Ltd. Şti.'de sigortalı olarak çalıştığınız, aynı zamanda ... Barosu'na ... sicil numarasıyla kayıtlı  olduğunuz, Ceza Muhakemesi Kanunu uygulamasında aktif bir şekilde görev aldığınızı belirterek, makbuz kesmeksizin tarafınıza ödenen Ceza Muhakemesi Kanununa ilişkin alacaklarınızın ne şekilde vergilendirilmesi gerektiği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesine göre serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması olarak, serbest meslek kazancı ise, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar olarak tanımlanmıştır. Kanunun 66 ncı maddesinde ise; serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenlerin serbest meslek erbabı olduğu, serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka  bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılmasının bu vasfı değiştirmeyeceği belirtilmiştir.

Zikredilen Kanunun "Vergi Tevkifatı" başlığını taşıyan 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan ve tevkifat yapmaya mecbur olan kişi ve kurumların, fıkranın devamında  bentler halinde sıralanan ödemeleri yapmaları durumunda vergi tevkifatı yapmak zorunda oldukları hükme bağlanmış, söz konusu fıkranın 2 inci bendinde ise serbest meslek  işleri dolayısıyla bu işleri yapanlara yapılan ödemeler sayılmıştır.

Ayrıca 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Makbuz Mecburiyeti" başlıklı 236 ncı maddesinde de; "Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir." hükmü yer almıştır.

Vergi Usul Kanununun 155 inci maddesinde, serbest meslek erbabı için;

1. Muayenehane, yazıhane, atelye gibi özel iş yerleri açmak;

2. Çalışılan yere tabela, levha gibi mesleki faaliyette bulunulduğunu ifade eden alametleri asmak;

3. Her ne şekilde olursa olsun devamlı olarak mesleki faaliyette bulunduğunu gösteren ilanlar yapmak;

4. Serbest olarak mesleki faaliyette bulunmak üzere mesleki teşekküllere kaydolunmak.         

hallerinden herhangi birinin "İşe başlama"yı gösterdiği hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümlere göre, Ceza Muhakemesi Kanununa istinaden Baro tarafından avukatlık hizmeti vermek üzere sürekli görevlendirilmeniz, faaliyetin mutad olarak yapıldığını gösterdiğinden serbest meslek faaliyeti nedeniyle mükellefiyet kaydı yaptırmanız ve serbest meslek makbuzu düzenlemeniz, ayrıca ödemeyi yapan kurum tarafından Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 2/b bendine göre ve 2006/1149 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

                                              

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.