Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamyonla nakliyecilik faaliyetinin vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
09 Haziran 2011

Başlık

Kamyonla nakliyecilik faaliyetinin vergilendirilmesi hk.

Tarih

09/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.2010.126-154

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.2010.126-154

09/06/2011

Konu

:

Kamyonla nakliyecilik faaliyetinin vergilendirilmesi

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 1981 model Fiat marka kamyonla şehiriçi nakliyecilik faaliyetinde bulunmak üzere ... Vergi Dairesi Müdürlüğüne işe başlama bildiriminde bulunarak basit usulde mükellefiyet kaydı açtırmak istediğinizi, daha önce mükellefiyet kaydınızın bulunmadığını, ancak anılan vergi dairesi tarafından mükellefiyetinizin gerçek usulde ve aracın tescil tarihi olan 17.09.2007 tarihinden itibaren geriye dönük olarak yapıldığını belirterek, şehiriçi nakliyecilik faaliyetiniz nedeniyle basit usulde mükellef olup olamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek (Bilânço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, aynı Kanunun 46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı belirtilmiş, anılan maddelerde ise basit usuletabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır. Kanunun   51 inci maddesinde de basit usulün hududu gösterilmiş olup, 10 numaralı bendinde şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanların basit usulden faydalanamayacakları belirtilmiştir.

Öte yandan, nakliyecilik faaliyetine yönelik olan, dolayısıyla özel ihtiyaçlar için kullanılmaya elverişli olmayan otobüs, kamyon, çekici v.b. araç sahiplerinin ticari kazanç mükellefiyetlerinin tesis edilmesi gerekmekte olup, konuya ilişkin açıklamalar 22.07.2003 tarih 2003/3 Sıra No.lu Gelir Vergisi Kanunu İç Genelgesinde yapılmıştır.

Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde, aynı il sınırları içerisinde yapacağınız şehir içi nakliyecilik faaliyetiniz nedeniyle, genel ve özel şartları topluca taşımak kaydıyla basit usulde vergilendirilmeniz mümkün bulunmakta olup, faaliyetinizde kullanacağınız aracın özel ihtiyaçlar için kullanmaya elverişli olmayan araçlar kapsamında olması nedeniyle, mükellefiyetinizin söz konusu aracın tescil tarihi olan 17.09.2007 tarihinden itibaren başlaması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.