Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Konsolosluk hizmet binası olarak kiralanan gayrimenkul için yapılan kira ödemelerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
09 Haziran 2011

Başlık

Konsolosluk hizmet binası olarak kiralanan gayrimenkul için yapılan kira ödemelerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hk.

Tarih

09/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.2010.149-155

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.2010.149-155

09/06/2011

Konu

:

Konsolosluk hizmet binası olarak kiralanan gayrimenkul için yapılan kira ödemelerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan; Konsolosluk hizmet binası olarak kiralamış olduğunuz gayrimenkul için yapılan kira ve serbest meslek ödemelerinden, Gelir Vergisi tevkifatı yapıp yapmayacağınız konusunda özelge talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilânço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları hükme bağlanmıştır. Aynı maddenin 2/b numaralı bendiyle, yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemeler üzerinden (2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 03.02.2009 tarihinden geçerli olmak üzere) %20 oranında tevkifat yapılacağı, 5/a bendinde ise; 70'inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden %20 tevkifat yapacakları hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara  göre; yabancı elçilik ve konsolosluklar tevkifat yapmakla yükümlü bulunan kurum ve kuruluşlar arasında olmadığından kira ve serbest meslek ödemeleri üzerinden tevkifat yapmalarına gerek bulunmamaktadır.

Ancak, gayrimenkul sahibinin elde etmiş olduğu kira gelirinin, Gelir Vergisi Kanununun 86 ncı maddesinin birinci bendinin (d) alt bendi gereğince ilgili bulunduğu yıl için belirlenen haddi (2010 yılı için 1.090-TL) aşması halinde, gayrimenkul sahibince yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edileceği tabiidir. 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

           

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.