Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emekli öğretmenin ilk öğretim okulunda ücretli olarak çalışması durumunda asgari geçim indiriminden yaralanıp yararlanamayacağı PDF Yazdır e-Posta
08 Haziran 2011

Başlık

Emekli öğretmenin ilk öğretim okulunda ücretli olarak çalışması durumunda asgari geçim indiriminden yaralanıp yararlanamayacağı hk.

Tarih

08/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 32-657

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 32-657

08/06/2011

Konu

:

Emekli öğretmenin ilk öğretim okulunda ücretli olarak çalışması durumunda asgari geçim indiriminden yaralanıp yararlanamayacağı.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, emekli öğretmen olduğunuzu, ilköğretim okulunda ücret karşılığı çalıştığınızı belirterek, asgari geçim indiriminden yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir..." şeklinde tanımlanmıştır.

Öte yandan, aynı Kanununun "Asgarî geçim indirimi" başlıklı 32 inci maddesinde ise, "Ücretin gerçek usûlde vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulanır.

Asgarî geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5'idir. Gelirin kısmî döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır. Asgarî geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103 üncü maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz.

...

Asgarî geçim indiriminin uygulama dönemleri ve mahsup şekli ile diğer hususlara ilişkin usûl ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir" hükmüne yer verilmiştir.

Asgari geçim indirimine ilişkin usul ve esasların açıklandığı 265 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin "3. Uygulamanın Esasları" başlıklı bölümünde, "Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir.

...

Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesi kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler, örneğin sosyal güvenlik destekleme primi ödemek suretiyle çalışanlar ile kurumların yönetiminde görevli olanlar da genel hükümlere göre asgari geçim indiriminden yararlanacaklardır.

..." açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, emekliliğinizin yanı sıra ayrıca  öğretmen olarak çalışmış olduğunuz okuldan elde ettiğiniz kazanç, Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesine göre ücret olarak değerlendirilerek bu ücret gelirinizden dolayı da asgari geçim indiriminden yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.   

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.