Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere Temmuz ve Ağustos ayında yapılan ücret ödemelerinin giderleştirilmesi PDF Yazdır e-Posta
28 Nisan 2011

Başlık

Özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere Temmuz ve Ağustos ayında yapılan ücret ödemelerinin giderleştirilmesi hk.

Tarih

28/04/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 8-391

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 8-391

28/04/2011

Konu

:

Öğretmenlere Temmuz ve Ağustos ayında yapılan ücret ödemelerinin giderleştirilmesi

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin tetkikinden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz, iktisadi işletmenize ait özel eğitim kurumlarınızın bulunduğu, işletmenizin hesap döneminin takvim yılı olduğu belirtilerek, özel eğitim kurumlarınızda çalıştırdığınız öğretmenlere Temmuz ve Ağustos aylarında ödediğiniz ücretlerin ikinci dönem kurum geçici vergi dönemi sonu itibariyle gider tahakkukunun yapılarak söz konusu ödemelerin ikinci dönem kurum geçici vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasıyla kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiş, maddenin ikinci fıkrasıyla da safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Bu hükümler uyarınca tespit edilecek kurum kazancından, Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir.

Safi kurum kazancının tespiti için atıf yapılan 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, ticari kazancın tarifi yapılırken, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmış ve ticari kazançta vergiyi doğuran olay tahakkuk esasına bağlanmıştır.

Anılan Kanunun bilanço esasında ticari kazancın tespiti ile ilgili 38 inci maddesinde, Bilanço esasına göre ticari kazancın teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet fark olduğu,  bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olunacağı hükmüne yer verilmiş olup, anılan Kanunun  40 ıncı maddesinde ise, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespit edilmesi sırasında indirilmesinin kabul edileceği hükmüne yer verilmiştir.

Bilindiği üzere, ticari kazancın tespitinde iki temel ilke geçerlidir. Bunlar "dönemsellik" ve "tahakkuk esası" ilkeleridir. Tahakkuk esası ilkesi, gelir veya giderin tahsil edildikleri ve ödendikleri döneme bakılmaksızın miktar ve mahiyet itibariyle kesinleşmiş olmasını ifade eder. Bu esas dikkate alındığında bir gelir unsurunun, mahiyet ve tutar itibariyle kesinleştiği dönem kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir. Dönemsellik ilkesi ise, her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasıdır. Bu ilke uyarınca gelir ve giderlerin ilgili oldukları dönemde kaydedilmesi gerekir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, özel eğitim kurumlarınızda çalıştırdığınız öğretmenlere Temmuz ve Ağustos aylarında ödediğiniz ücretlerin üçüncü dönem kurum geçici vergi matrahı ile ilişkilendirilmesi gerektiğinden, anılan ücret ödemelerinin ikinci dönem kurum geçici vergi matrahının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.