Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ormandaki toprak zemin üzerine dökülen yaprakların çürümesi ve döküntülerin birikmesiyle oluşan, çiçek ve bitki yetiştiriciliğinde kullanılmak üzere toplanarak biriktirilen doğal gübrenin satışının ne şekilde vergilendirileceği PDF Yazdır e-Posta
21 Mart 2011

Başlık

Ormandaki toprak zemin üzerine dökülen yaprakların çürümesi ve döküntülerin birikmesiyle oluşan, çiçek ve bitki yetiştiriciliğinde kullanılmak üzere toplanarak biriktirilen doğal gübrenin satışının ne şekilde vergilendirileceği hk.

Tarih

21/03/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.54.15.01-121-2010-3-4

Kapsam

 

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

 

ÇOK İVEDİ

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.54.15.01-121-2010-3-4

21/03/2011

Konu

:

Vergilendirme

 

         

 

            İlgide kayıtlı yazınızda, hiçbir katkı yapmadan doğal halde bulunan, ormandaki toprak zemin üzerine dökülen yaprakların çürümesi ve döküntülerin birikmesiyle oluşan, çiçek ve bitki yetiştiriciliğinde kullanılmak üzere toplayarak biriktirdiğiniz doğal gübrenin satışını yapmak istediğinizi belirterek, söz konusu faaliyet nedeniyle vergilendirilmenizin nasıl olacağı hakkında Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 52 nci maddesinde; "Zirai faaliyetten doğan kazanç zirai kazançtır. Zirai faaliyet; arazide, deniz, göl ve nehirlerde, ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yollarıyla veyahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle nebat, orman, hayvan, balık ve bunların mahsullerinin istihsalini, avlanmasını, avcıları ve yetiştiricileri tarafından muhafazasını, taşınmasını, satılmasını veya bu mahsullerden sair bir şekilde faydalanılmasını ifade eder.

             .......

            Satışların dükkan ve mağaza açılarak yapılması halinde, mahsullerin dükkan ve mağazaya gelinceye kadar geçirdikleri safhalar zirai faaliyet sahasında kalır. Çiftçiler tarafından doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri (yönetme,çekip çevirme) için açılan yazıhaneler, faaliyetleri bu mevzua münhasır kalmak şartıyla dükkan ve mağaza sayılmaz.

            Yukarıda yazılı faaliyetlerin içinde yapıldığı işletmelere zirai işletme bu işletmeleri işleten gerçek kişilere (Adi şirketler dahil), vergiye tabi olsun veya olmasınlar, çiftçi ve bu faaliyetler neticesinde istihsal olunan maddelere de mahsul denir..... " hükmü yer almaktadır.

            Bu hükümlere göre; ormandaki toprak zemin üzerine dökülen yaprakların çürümesi ve döküntülerin birikmesiyle oluşan, çiçek ve bitki yetiştiriciliğinde kullanılmak üzere toplanarak biriktirilen doğal gübrenin toplanarak dükkan ve mağaza açılmadan satılması işi zirai faaliyet kapsamında olup, bu faaliyet sonucu elde edilen kazanç zirai kazançtır ve bu kazancın zirai kazanç hükümlerine göre vergilendirilmesi gerekmektedir. Söz konusu gübre satışlarının dükkan veya mağaza açılarak yapılması halinde ise mahsullerin dükkan ve mağazaya gelinceye kadar geçirdikleri safhalar zirai faaliyet safhasında kalacak olup, bundan sonraki aşama ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilecektir.

            Diğer taraftan, zirai ürünlerin sınai faaliyet kapsamında çeşitli üretim aşamalarından geçirilerek işlenmesi suretiyle elde edilen nihai ürünün sınai ürün vasfını kazanması durumunda, bu ürünün üretimi ve satışı dolayısıyla elde edilecek kazancın ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirileceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı

 

EKLER :

Özelge Talep Formu
Dilekçe Örneği

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.