Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirket ortağına yurt dışında ödenen dil kurs bedelinin gider olarak indirilip indirilemeyeceği PDF Yazdır e-Posta
17 Mart 2011

Başlık

Şirket ortağına yurt dışında ödenen dil kurs bedelinin gider olarak indirilip indirilemeyeceği hk.

Tarih

17/03/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.40.10.00-001-5

Kapsam

 T.C.

KIRŞEHİR VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.40.10.00-001-5

17/03/2011

Konu

:

Şirket ortağına yurt dışında ödenen dil kurs bedelinin gider olarak indirilip indirilemeyeceği hk.

 

         

 

İlgi (a)'da kayıtlı özelge talep formu ile şirketinizde, İsrail'den yapılan ithalat işlemleri ile diğer ithalat işlemleri ve yurt dışı ticari seyahatler esnasında yabancı dil bilmemekten kaynaklı sorunlar yaşandığı, bu sorunu gidermek ve ticari faaliyetinizi en iyi şekilde sürdürebilmek için şirketiniz ortaklarından ... bedeli şirketiniz tarafından ödenmek üzere Türkiye'de ve yurt dışında dil kurslarına gönderileceği, bedeli şirketiniz tarafından ödenecek olan dil kursu ücretlerinin Kurumlar Vergisi hesaplanmasında gider olarak, bu ücretle ilgili ödemiş olduğunuz Katma Değer Vergisinin de indirim konusu olarak dikkate alınıp alınmayacağı konusunda görüş istenilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununu 6 ncı maddesinde, Kurumlar Vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı,  indirilecek giderler başlıklı 8 inci maddesinde ise ticari kazanç gibi hesaplanan kurum kazancının tespitinde, mükelleflerin bu maddede sayılan giderleri de ayrıca hasılattan indirebileceği, diğer indirimler başlıklı 10 uncu maddesinde ise Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde Kurumlar Vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından sırasıyla bu maddede belirtilen indirimlerinde yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Safi kurum kazancının tespitinde hangi giderlerin hasılattan düşüleceği gerek Gelir Vergisi Kanununun gerekse Kurumlar Vergisi Kanununun ilgili maddelerinde sayılmış bulunmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Ticari kazancın elde edilmesi ve sürdürülmesi için yapılan genel giderlerin indirim konusu yapılabilmesi için söz konusu giderlerin kazancın elde edilmesi ve sürdürülmesi amacı ile yapılmış olması, yapılan giderin karşılığında sabit kıymet iktisap edilmiş olmaması, yapılan giderin iktisadi işletmenin maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerden olmaması gerekmektedir. Genel olarak; kırtasiye, temizlik, ısıtma, aydınlatma, su ve telefon giderleri, işyeri, araç vb. giderleri, yapılan işle orantılı temsil ve ağırlama giderleri, gayrimenkul ve gayrimenkul gibi değerlenen sabit kıymetlerin normal bakım ve onarım giderleri, sigorta giderleri, finansman giderleri, pazarlama, satış ve dağıtım giderleri, reklam giderleri, yurt dışındaki kişilere ödenen komisyonlar, ayıplı ürün iadesi ve komisyon giderleri bu tür giderlerdendir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun vergi indirimi başlıklı 29 uncu maddesinde mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisinden bu kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen Katma Değer Vergisini, ithal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen Katma Değer Vergisini  indirim konusu yapabilecekleri hüküm altına alınmıştır.

Özelge talebiniz ile ilgili olarak verilecek görüşümüzeesas olmak üzere, şirket ortağınızın yabancı  dil öğrenmesi için şirketiniz tarafından yapılacak giderlerin hangi kapsamda yapıldığının sorulması üzerine ilgi (b)'de kayıtlı yazınızda  şirket ortağınızın şirketinizde ücretli olarak çalışmadığı, sadece şirket ortağı olduğu, kendisine herhangi bir ücret ödemesi yapılmadığı bildirilmiştir.

Yukarıdaki mevzuat doğrultusunda şirketinizde ücretli olarak çalışmayan şirket ortağınızın yabancı dil öğrenmesi için gerek yurt içerisinde gerekse yurt dışında yabancı dil kursuna gönderilmesi ve bununla ilgili giderlerin şirketiniz tarafından ödenmesi halinde bu giderler ayrı bir tüzel kişiliği bulunan şirketinizin faaliyeti ile doğrudan ilgili olmaması, ortağınızın bilgi ve becerisinin artırılmasına yönelik bir  harcama olması nedeni ile bu amaçla yapılan giderlerin Kurumlar Vergisi açısından gider olarak kabul edilmemesi, bu giderlere ilişkin ödenen Katma Değer Vergisinin ise indirim konusu yapılmaması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Defterdar

 

EK :

Dilekçe

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.