Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan alınan belgede yer alan ve emekli maaşınızdan yapılan SUT(Sağlık Uygulama Tebliği) reçete kesintisi ile muayene iştirak kesintisi tutarlarının elde ettiğiniz gayrimenkul sermaye iradından indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ve söz konusu belgenin tevsik edici PDF Yazdır e-Posta
17 Mart 2011

Başlık

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan alınan belgede yer alan ve emekli maaşınızdan yapılan SUT(Sağlık Uygulama Tebliği) reçete kesintisi ile muayene iştirak kesintisi tutarlarının elde ettiğiniz gayrimenkul sermaye iradından indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ve söz konusu belgenin tevsik edici belge olarak kullanılıp kullanılamayacağı hk.

Tarih

17/03/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-89-6-139

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-89-6-139

17/03/2011

Konu

:

GMSİ'dan indirilecek giderler

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi kimlik numarasında gayrimenkul sermaye iradından dolayı mükellef olduğunuz belirtilerek, özelge talep formunuz ekindeki Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan alınan belgede yer alan ve emekli maaşınızdan yapılan SUT(Sağlık Uygulama Tebliği) reçete kesintisi ile muayene iştirak kesintisi tutarlarının elde ettiğiniz gayrimenkul sermaye iradından indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ve söz konusu belgenin tevsik edici belge olarak kullanılıp kullanılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun "Diğer indirimler" başlıklı 89'uncu maddesinin 2'nci bendinde; Beyan edilen (5281 sayılı Kanunun 43/8-c maddesiyle değişen ibare. Geçerlilik; 01.01.2005, Yürürlük; 31.12.2004) gelirin % 10'unu aşmaması, Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamalarının gelir vergisi matrahının tespitinde beyan edilecek gelirlerden indirilebileceği hükme bağlanmıştır.

Buna göre, Gelir Vergisi Kanunu'nun 89'uncu maddesine istinaden beyan edilen gelirden indirim konusu yapılacak sağlık harcamalarının gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilebilen bir sağlık harcaması olması gerektiğinden, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından emekli maaşınızdan yapılan SUT reçete kesintisi ile muayene iştirak kesinti tutarlarının bu kapsamda yapılmış bir sağlık harcaması olarak nitelendirilmesi söz konusu olmayacaktır.

Bu itibarla, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) reçete kesintisi ile muayene iştirak kesintisi adı altında ödediğiniz söz konusu tutarları elde ettiğiniz gayrimenkul sermaye iradı dolayısıyla verdiğiniz gelir vergisi beyannamenizde bildirdiğiniz gelirden indirim konusu yapmanız mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.