Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2009 yılı geçici vergi beyan dönemlerinde kazançlarının beyan edildiği ve kesinti yoluyla ödenen vergilerin mahsup edildiği belirtilerek, geçici vergi beyannamelerini ne şekilde düzenlenmesi gerektiği ve gelir vergisi beyannamesininde bu kazançların beyan edilip edilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
10 Şubat 2011

Başlık

2009 yılı geçici vergi beyan dönemlerinde kazançlarının beyan edildiği ve kesinti yoluyla ödenen vergilerin mahsup edildiği belirtilerek, geçici vergi beyannamelerini ne şekilde düzenlenmesi gerektiği ve gelir vergisi beyannamesininde bu kazançların beyan edilip edilmeyeceği hk.

Tarih

10/02/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-23

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

SÜRELİ

Sayı

:

.4.35.16.01-176200-23

10/02/2011

Konu

:

PTT Acentalığında Geçici Vergi

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ...'nın ... Köyü'nde PTT acentalığı işi ile iştigal ettiğiniz, kazancınızın gelir vergisinden istisna edilip 94 üncü maddeye göre tevkifata tabi tutulduğu, bu nedenle geçici vergi ve gelir vergisi beyannamelerinin nasıl düzenleneceği konusunda tereddütlerinizin olduğu, 2009 yılı geçici vergi beyan dönemlerinde kazançlarınızı beyan ettiğiniz ve kesinti yoluyla ödenen vergilerinizi mahsup ettiğiniz belirtilerek, geçici vergi beyannamelerinizi ne şekilde düzenlemeniz gerektiği ve gelir vergisi beyannamenizde bu kazançlarınızı beyan edip etmeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.          

Konu ile ilgili olarak ... Vergi Dairesi Müdürlüğünden alınan ... tarih ve ... sayılı yazıda, PTT hizmetleri ve fatura tahsilatı faaliyetinde bulunmak üzere mükellefiyet tesis ettirdiğiniz, bu işinize ilaveten 21.12.2009 tarihinden itibaren de kırtasiye ve oyuncak ticareti işine başladığınız belirtilmiş olup, 25.03.2010 tarihinde vermiş olduğunuz 2009 dönemine ait yıllık gelir vergisi beyannamesinde; PTT acentalığı faaliyetinden elde edilen kazancın "İstisna Edilen Kazançlara İlişkin Bildirim" bölümünde beyan edildiği, yıl içerisinde kesinti yoluyla ödenen vergilerin beyannamede gösterilmediği, beyannamede mahsup işleminin yapılmadığı dolayısıyla ödenmesi gereken ya da iade edilecek verginin bulunmadığı belirtilmiştir.

Bununla birlikte, 2009 yılına ilişkin olarak vermiş olduğunuz geçici vergi beyannamesinde, PTT acenteliği faaliyetinden elde edilen kazanç üzerinden geçici vergi hesaplanmış olduğu, hesaplanan geçici vergiden ilgili dönemde kesinti yoluyla ödenen vergilerin mahsup edildiği bildirilmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 18 inci maddesinde, "(3418 sayılı Kanunun 23'üncü maddesiyle eklenen madde) PTT acentalığı faaliyetinden elde edilen kazançlar, gelir vergisinden müstesnadır. Bu kazanç istisnasının, bu Kanunun 94' üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur." hükmü yer almaktadır.

Öte yandan,3418 sayılı Kanunun gerekçesinde; "Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle PTT acentalarının, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar, gelir vergisinden istisna edilmekte; ancak bu gelirlerin tevkifat suretiyle vergilendirilmeleri sağlanmaktadır. Bu suretle PTT acentaları, söz konusu faaliyetleri nedeniyle kendilerine ödenen komisyon bedelleri üzerinden sadece tevkif suretiyle vergilendirilecekler, ayrıca bir vergi ödemeyeceklerdir." açıklamasına yer verilmiştir.

Anılan Kanunun 94 üncü maddesinde, vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar ile vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratlar sayılmış, aynı maddenin  birinci fıkrasının (12) numaralı bendinde, PTT acenteliği yapanlara, bu faaliyetleri nedeniyle ödenen komisyon bedeli üzerinden (2003/6577 sayılı B.K.K. uyarınca) %20 oranında tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır. Gelir Vergisi Kanununun 121 inci maddesine göre, yıllık beyannamede gösterilen gelire dahil kazanç ve iratlardan bu kanuna göre kesilmiş bulunan vergiler, beyanname üzerinden hesaplanan Gelir Vergisinden mahsub edilir.

Aynı Kanunun Mükerrer 120 nci maddesinde ise; "Ticari kazanç sahipleri (basit usulde vergilendirilenlerhariç) ile serbest meslek erbabı cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere, bu Kanunun ticari veya mesleki kazancın tespitine ilişkin hükümlerine göre (indirim ve istisnalar ile Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri de dikkate alınarak) belirlenen ilgili hesap döneminin üçer aylık kazançları (42 nci madde kapsamına giren kazançlar ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanların bu işlerden sağladıkları kazançlar hariç) üzerinden, 103 üncü maddede yer alan tarifenin ilk gelir dilimine uygulanan oranda geçici vergi öderler. Geçici vergi matrahının hesaplanmasında dönemsonu mal mevcutları, kayıtlar üzerinden tespit edilebilir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümlere göre, kırtasiye ve oyuncak ticareti faaliyetiniz ile ilgili olarak verdiğiniz yıllık gelir vergisi ve geçici vergi beyannamelerinize PTT acentalığı faaliyetinden elde ettiğiniz istisna kazancınız dahil edilmeyecek olup, bu çerçevede yıl içinde bu gelirlere ilişkin olarak tevkif suretiyle ödediğiniz vergilerin de söz konusu beyannamelerde mahsup imkanı bulunmamaktadır.  Dolayısıyla,  PTT acentalığı faaliyetinden elde ettiğiniz istisna kazancınız üzerinden tevkif suretiyle ödediğiniz  vergiler  nihai vergi  niteliğindedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.