Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
PTT Genel Müdürlüğüne ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında yapılan kira ödemelerinden vergi kesintisi yapılıp yapılmaması PDF Yazdır e-Posta
01 Şubat 2011

Başlık

PTT Genel Müdürlüğüne ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında yapılan kira ödemelerinden vergi kesintisi yapılıp yapılmaması hk.

Tarih

01/02/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.26.15.01-GVK 40-2/21-5

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.26.15.01-GVK 40-2/21-5

01/02/2011

Konu

:

Gelir Vergisi Tevkifatı

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde, Vakfınızın, PTT Başmüdürlüğü adına kayıtlı bulunan gayrimenkulü kiraladığı belirtilerek, yapılan kira ödemelerinden gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile iktisadi kamu kuruluşları kurumlar vergisi mükellefiyeti kapsamına alınmış olup aynı Kanunun 2 nci maddesinin beşinci fıkrasında, dernek veya vakıflara ait veya bağlı olup faaliyetleri devamlı bulunan sermaye şirketi ve kooperatif statüsünde bulunmayan ticari, sınai ve zirai işletmelerin iktisadi işletme olduğu; aynı maddenin altıncı fıkrasında ise bunların kazanç amacı gütmemelerinin, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevleri arasında bulunmasının, tüzel kişiliklerinin olmamasının, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine ayrılmış sermayelerinin veya işyerlerinin bulunmamasının mükellefiyetlerini etkilemeyeceği, mal ve hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olmasının, kâr edilmemesi veya kârın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin bunları iktisadi niteliğini değiştirmeyeceği hükme bağlanmıştır.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar."  hükmü yer almaktadır.

            Aynı fıkranın (5/a) bendinde ise 70'inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden %20 oranında tevkifat yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

            03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan,1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin (15.3.2.3.) bölümünde Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde sayılan kurumlar vergisi mükelleflerine (kooperatifler hariç) ait taşınmazların kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden vergi kesintisi yapılmayacağı, bu kurumların elde ettikleri kira gelirlerini ilgili hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edeceği belirtilmiştir.

            PTT Genel Müdürlüğü 08.06.1984 tarih ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kamu iktisadi kuruluşu olup ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefidir.

            Buna göre, kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan ve elde ettiği kira gelirlerini ilgili hesap dönemine ait kurum kazancına  dahil ederek kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edecek olan PTT Genel Müdürlüğüne ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında yapılan kira ödemelerinden vergi kesintisi yapılmaması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.