Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Basit usule tabi mükellefin yolcu taşıma bileti kullanma zorunluluğu PDF Yazdır e-Posta
10 Ocak 2011

Başlık

Basit usule tabi mükellefin yolcu taşıma bileti kullanma zorunluluğu hk.

Tarih

10/01/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.15.10.00-003-1

Kapsam

T.C.

BURDUR VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.15.10.00-003-1

10/01/2011

Konu

:

Basit Usul mükellefin Yolcu taşıma bileti kullanma zorunluluğu.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün şehiriçi yolcu taşımacılığı faaliyetinden dolayı basit usulde gelir vergisi mükellefi olduğunuzu, tarlalara işçi götürme ve düğün, nişan gibi toplantılara toplu taşıma işi yaptığınız belirtilerek, bu iş karşılığında gün sonunda toplu olarak fatura düzenleyip düzenleyemeyeceğinizi ya da yolcu bileti düzenleme zorunluluğunuzun bulunup bulunmadığı hususunda görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Basit usulde ticari kazancın tespiti" başlıklı 46 ncı  maddesinin  ikinci fıkrasında "... Bu usulde vergilendirilenler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanununun defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer ödevler ve ceza hükümleri ile bu Kanun ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabidirler." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, basit usulde vergilendirmeyle ilgili açıklamaların yapıldığı 215 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin "Basit Usulde vergilendirmede Mükelleflerce Düzenlenecek Belgeler" başlıklı "3.1" bölümünde, Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden mükelleflerin yeni düzenlemeye intibak edebilmeleri ve gerekli hazırlıkları yapabilmeleri için 01/01/1999 tarihinden 30/06/1999 tarihine kadar belge vermedikleri günlük hasılatları için gün sonunda tek bir fatura düzenlemeleri uygun görülmüş, ancak toplu belge düzenleme imkanından yararlanmak isteyen mükelleflerin müşterilerinin istemeleri halinde fatura veya perakende satış vesikası (dolmuş işletenler hariç) vermek zorunda oldukları açıklanmıştır.

Basit usule tabi mükelleflerin toplu belge düzenlemeleri ile ilgili uygulama, 273 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile 31.12.2010 tarihine kadar uzatılmıştır.

Öte yandan, 215 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde geçen "dolmuş" ifadesinden ise, Karayolları Trafik Kanununda, yapısı itibariyle sürücüsünden başka sekiz ila ondört oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıt olarak tanımlamam minibüs anlaşılacaktır.

Bu açıklamalar uyarınca, dolmuş tanımına girmeyen motorlu taşıtla şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunmanız halinde, günlük hasılatınız için gün sonunda tek bir fatura düzenlemeniz mümkün bulunmakta olup, müşterilerinizin istemesi halinde ise fatura veya perakende satış vesikası vermek zorunluluğunuz bulunmaktadır. Ancak dolmuş tanımına giren taşıtla faaliyette bulunulması halinde, müşteriler istese dahi belge düzenleme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, dolmuş tanımı kapsamında bulunan taşıtlarla belirlenmiş kendi güzergahı dışında yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükelleflerin, müşterilerinin istemesi durumunda fatura veya perakende satış vesikası düzenleyecekleri tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

Defterdar

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

http://www.gib.gov.tr/clear.gif